Gerberateelt van start in demokas

Frank Kempkes (onderzoeker Wageningen University & Research)

In de fossielvrije en duurzame demokassen bij Wageningen University & Research in Bleiswijk worden vier verschillende gewassen geteeld, waaronder de gerbera. Eind maart zijn de planten van Rich en Kimsey vanuit verlengde opkweek naar de demo kas gegaan. Het is teelttechnisch gezien een normale kas, zodat planten en start van de teelt geen bijzonderheden zouden moeten opleveren.

Probleem druppelaars
Al snel bleek dat een aantal druppellaars bij de planten te weinig water gaven waardoor planten slap gingen. Vooral in Rich was dit het geval. De oorzaak was het vervuild raken van een filter waardoor de waterdruk niet hoog genoeg werd om de druk compenserende druppelaars open te drukken. Herkenbare opstart probleempjes die uiteraard nooit alleen komen. De vochtigheid in de potten was niet mooi gelijkmatig van boven naar beneden, maar vooral vochtig rond de druppelaar en juist droog waar geen druppelaar zit.
Kimsey groeit toe nu toe goed met een goede gewasopbouw. Rich groeit langzamer en splitst moeilijker nieuwe scheuten af.

Soldaten voor de gewasbescherming
Voor de gewasbescherming wordt het principe van standing army toegepast. De eerste bestrijding die moest worden uitgevoerd was bespuiting tegen meeldauw. De UV-deken van Aquamar die tijdig in de kas is opgehangen blijk niet het effect te hebben van volledige beheersing van de meeldauw. Eind juni was er een uitbraak van spint. Deze is chemisch bestreden, omdat biologische aanpak te langzaam zou werken.

Meer nieuws