'Geothermie is relatief goedkope energie-optie'

Victor van Heekeren van Stichting Platform Geothermie

"In het buitenland worden de geothermie-ontwikkelingen in de Nederlandse tuinbouw op de voet gevolgd. Zoals in Frankrijk waar aardwarmte vooral wordt ingezet in steden, maar bijna niet de glastuinbouw. De oorzaak is het ontbreken van tuinbouwgebieden zoals het Westland, waar telers gezamenlijk een aardwarmte project kunnen opzetten. Ik merk daarom dat er in Frankrijk met enige jaloezie naar Nederland wordt gekeken.

Dat geothermie in de Nederlandse glastuinbouw inmiddels op verschillende plaatsen succesvol wordt toegepast heeft een lange aanloop gekend. Dat komt vooral doordat de eerste twee projecten geen succes waren. Het eerste project in Asten liep in 1982 op een teleurstelling uit omdat de bron geen water bevatte. De keuze om in Asten te boren was gebaseerd op de benutting door de glastuinbouw die daar gepland was. Of de bodem geschikt was voor een aardwarmtebron was onvoldoende onderzocht, met alle gevolgen van dien.

Het project in Asten zorgde voor een negatieve algemene opinie over aardwarmte. Om dat te doorbreken  was een succesvolle aardwarmtebron nodig. Voor het volgende project (in Naaldwijk omstreeks 1995) werd daarom alles uit de kast gehaald om een nieuwe strop te voorkomen. Het nieuwe ontwerp was qua uitvoering technisch best kansrijk, maar de kosten dreigden zo hoog op te lopen dat de terugverdientijd veel te lang werd. Dat kwam vooral doordat kosten nog moeite waren gespaard om het put-ontwerp succesvol te maken. Achteraf was een simpeler ontwerp wellicht wel economisch haalbaar geweest.

Inmiddels hebben succesvolle projecten duidelijk gemaakt dat aardwarmte wel degelijk een rendabele energiebron kan zijn voor glastuinders. Om aan de doelstellingen  van de glastuinbouw ten aanzien van energieverbruik en CO2- emissie te kunnen voldoen, moeten er meer nieuwe projecten worden gerealiseerd dan in de afgelopen jaren. Dat moet door het Versnellingsplan aardwarmte glastuinbouw voor elkaar gekregen worden. Het plan moet 4 tot 5 nieuwe projecten per jaar opleveren, in plaats van de twee die nu jaarlijks worden gerealiseerd.

Het belangrijkste knelpunt is risicodragende  financiering. Wat die financiering kan helpen is dat in het kader van SDE+ alle kosten moeten worden uitgedrukt in centen per kWh. Dat maakt duidelijk dat geothermie drie tot vijf keer goedkoper is dan veel andere energie-opties. Dus de overheid heeft er zelf ook een fors belang bij om dit probleem aan te pakken." 

Meer nieuws