Extra bladpluk bij tomaat positief voor opbrengst en energieverbruik

Extra bladplukken uit de kop van het gewas geeft een productieverhoging en verlaagd de verdamping van het gewas. Wel moet er op tijd worden gestopt met bladplukken. Dat blijkt uit praktijkonderzoek van Proeftuin Zwaagdijk in teeltseizoen 2014-2015.

De proef is uitgevoerd op twee bedrijven met de rassen Merlice en Brioso. Beide gewassen werden belicht conform de standaard belichtingstrategie voor tomaat. Het doel was het effect bepalen van een lagere Leaf Area Index (LAI) op gewasontwikkeling, productie en energiebesparing. Deze verlaging van de LAI werd gerealiseerd door extra blad weg te halen uit het bovenste gedeelte van de plant gedurende de gehele winterperiode.

Maximaal 1 kg productieverhoging
Het bleek dat bij het ras Merlice in de winterperiode een maximale productieverhoging van 1kg/m2 werd gerealiseerd in vergelijking met het standaard gewas. Ook kan met deze maatregel de totale verdamping van een gewas worden verlaagd en dus ook het energieverbruik. Met het extra bladplukken moet wel op tijd worden gestopt. De LAI van het gewas moet namelijk hoog genoeg zijn om al het beschikbare licht te kunnen gebruiken. Bij een te lage LAI in relatie tot het beschikbare licht kwamen de planten in deze proef te veel onder stress te staan, wat resulteerde in een directe productieverlaging.

Zowel bij Merlice als bij Brioso zijn geen effecten waargenomen van het extra bladplukken op zetting snelheid, plantbelasting en het aantal geoogste trossen. Wel bleef bij beide rassen de stengel korter dan bij het standaard gewas. Nadat er gestopt is met bladpluk uit de kop bleef het verschil in lengte stabiel.

Onderzoek Wageningen UR Glastuinbouw
In hetzelfde jaar is ook onderzoek gedaan in proefkassen van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. Daar werden in hoofdlijnen dezelfde resultaten behaald. Dit teeltseizoen is er een nieuw onderzoek bij de Wageningen UR ingezet  Echter tot nog toe zijn geen productieverschillen geconstateerd.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Het eindrapport van het project is beschikbaar en vindt u via onderstaande link.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer