Energiek2020Event inspireert bezoekers

Uko Reinders

Het jaarlijkse Energiek2020Event, dat gisterenmiddag 26 maart in Bleiswijk werd gehouden, was met ruim 150 aanwezigen weer goed bezocht. Een rondgang langs bezoekers maakt duidelijk dat ze het een inspirerende middag vonden en dat ze weer het nodige hebben opgestoken. De sprekers die de middag openden, gingen vooral in op de noodzaak om energie te besparen.

Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, was de eerste spreker. Hij wees tuinders erop dat de lage gasprijs  het enthousiasme om energie te besparen kan temperen. “Maar schijn bedriegt”, zei hij. “Door welvaartstoename, de teruglopende gaswinning in Nederland en spanningen in het Midden Oosten kan de gasprijs zo weer stijgen. Bovendien vraagt de markt steeds meer om duurzaam geproduceerde producten.” Het programma Kas als Energiebron werpt volgens Van Ruiten zijn vruchten af. “Je ziet Het Nieuwe Telen als een sneeuwbal de sector inrollen en zonder het programma hadden we nu geen aardwarmte in de glastuinbouw.”    

Prof. Dr. André Faaij, Academic Director van de Energy Academy Europe en professor Energy System Analysis aan de Universiteit van Groningen was de volgende spreker. Ook hij wees op de noodzaak om de CO2-emissie te reduceren. “Gaan we zo door als nu, dan zal de gemiddelde temperatuur in de wereld aan het einde van de eeuw 4 tot 8°C hoger zijn. Dat wordt een ramp!”

Het gunstigste scenario is dat de opwarming dicht bij de 2°C blijft. Faaij: “Daarvoor moet de CO2-emissie fors omlaag. Dat is een ingrijpende proces, waarin niets hetzelfde blijft. We moeten er meteen mee aan de slag en kunnen geen tijd meer verliezen.” Volgens Faaij is de glastuinbouw goed op weg is met het verlagen van de CO2-footprint. Hij roemt de innovatie en de samenwerking tussen overheid en het bedrijfsleven. Volgens hem zijn dat belangrijke ingrediënten voor succes.

Leerzame middag
Na de pauze konden de bezoeker kiezen uit diverse workshops en rondleidingen langs de proeven. De dag werd met een buffet en een drankje afgesloten. Tijdens de afsluiting kijkt bezoeker Romke Brouwer van DNA Greengroup terug op een leerzame middag. Hij heeft vooral veel opgestoken van de workshops over belichting, zoals over de verhouding tussen rood en verrood licht. Hij vond het Event ook een goede gelegenheid om even uit het eigen werkterrein te stappen. “Daardoor wordt je geïnspireerd.”

Trostomatenteler Geert van Adrichem van GJA van Adrichem vond de middag vooral interessant om de proeven met eigen ogen te zien. “Je leest er veel over, maar als je de gewassen echt ziet, krijg je er meer gevoel bij.” Het werd hem tijdens de middag weer duidelijk dat er op het gebied van energiebesparing veel mogelijk is. “We zijn hiermee op ons bedrijf al volop bezig, zoals met een dubbel scherm en langer schermen.” Tomatenteler Cock van Overbeek van Gardener’s Pride zegt veel te hebben opgestoken van de workshops en de proeven, maar toch het meest van de contacten. “Op ons bedrijf zijn we Het Nieuwe Telen aan het finetunen, daar heb ik veel mensen over gesproken.”

Volgens Guus Vostermans van Vostermans Ventilation laat het Event zien dat voor energiebesparing samenwerking belangrijk is, zoals tussen technische toeleveranciers en onderzoekers die alles van de planten afweten, maar ook tussen leveranciers van verschillende technieken die vooral in combinatie met elkaar tot goede resultaten leiden.

Meer nieuws