Druipproblemen bij schermen oplosbaar

Onderzoekers van Wageningen University & Research brachten op een belicht tomatenbedrijf met dubbelscherm en Ventilation Jets de vochtproductie in kaart.

Door het gebruik van energieschermen wordt de temperatuur in de nok van de kas, boven de energieschermen, fors lager dan de kastemperatuur. Bovendien wordt de vochtige kaslucht meestal afgevoerd naar de nok. Hierdoor ontstaat condensatie tegen het glas of tegen andere koude delen van het kasdek of installaties zoals bijvoorbeeld een Ventilation Jet.

De bevindingen: De meeste druip komt niet van het schermdoek maar van het kasdek en de kokers. Door het plaatsen van condensgootjes en door aanpassingen aan de Ventilation Jet kan het vocht worden opgevangen en afgevoerd. Hiermee kan drup in het gewas worden voorkomen. Vrij vocht in het gewas kan voor problemen door schimmelinfecties zorgen. Ook moet het condenswater weer opnieuw verdampt worden hetgeen energie kost. Een goede afvoer is dus van groot belang.

Het is dus zaak dat telers en leveranciers veel aandacht besteden aan goede condensafvoer, vooral als er intensief geschermd wordt. Het opvangen of geleiden van condensatie tegen het nokprofiel vereist daarbij nog nadere aandacht.

Bekijk ook de <link besparen het-nieuwe-telen ik-wil-eenvoudig-aan-de-slag weblectures-het-nieuwe-telen>weblectures over dit onderwerp, bijvoorbeeld nummer twee 'Condensatie en Dauwpunt'.

Meer nieuws