Bloei en stuurlicht Phalaenopsis

In een proef van Wageningen UR Glastuinbouw, Plant Lighting BV en Plant Dynamics BV is de invloed van stuurlicht op Phalaenopsis onderzocht. Gedurende de bloei-inductie fase worden Phalaenopsis planten bij relatief lage temperaturen geteeld om de planten in bloei te laten komen.

Omdat bloei-inductie hormonaal gestuurd is, bestaat er een goede kans dat de bloei-inductie met stuurlicht te sturen is. Hiermee kan energie bespaard worden door minder te hoeven koelen in de zomer tijdens bloei-inductie. Met relatief meer rood licht zou (opgelegde) knoprust doorbroken worden middels activering van fytochroom B, die de apicale dominantie vermindert en de kans op knopuitloop vergroot.

Om dit te onderzoeken zijn er behandelingen met relatief veel rood licht en relatief veel verrood licht al dan niet gecombineerd met een verlaagde temperatuur. Uit de resultaten is gebleken dat een koelperiode van 8 weken resulteert altijd in een hoger percentage meertakkers bij beide cultivars onafhankelijk van het lichtspectrum. Het duurde echter ook 2 weken langer om deze planten veilingklaar te hebben. Voor wat betreft het spectrum heeft licht met een hoge aandeel rood licht altijd geresulteerd in een hoger percentage meertakkers. Licht met relatief meer verrood licht verlaagt het percentage meertakkers als er gedurende de gehele inductie periode geen koelperiode is ingelast. In dit experiment is aangetoond dat de koelfase van 19°C vervangen kan worden door gebruik van SON-T licht (rood) en een temperatuur van 22°C.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer