2SaveEnergy-kas leren kennen

Frank Kempkes van Wageningen UR Glastuinbouw

In het Innovatie en Demo Centrum  (IDC) Energie is onlangs de 2SaveEnergy-kas in gebruik genomen. In deze kas, die bestaat uit een combinatie van glas en een ETFE film om op die manier een isolerende spouw in het kasdek te creëren, staat nu een komkommergewas. Onderzoeker Frank Kempkes vertelt over de eerste ervaringen met kas.

“Op dit moment komkommers telen in een niet belichte kas is ‘niet geheel’ conform de praktijk, maar wij gebruiken deze periode om alle systemen goed op elkaar af te stemmen. Je zult het vast wel herkennen als je wat verandert aan de systemen in je kas, of wanneer je in een nieuwe kas begint te telen. Bij het opleveren werkt alles keurig. Maar het is soms lastig om de systemen te laten doen wat je beoogt. Wij willen bijvoorbeeld graag weten hoe groot de capaciteit van de nieuwe ontvochtigingsinstallatie in werkelijkheid is? En wat het minimum toerental van de ventilator is om nog een goede verdeling te krijgen? Ook willen we achterhalen hoe het systeem reageert bij gesloten scherm(en)?

We meten alles nu door, ook de buisrail en gevelverwarming om de horizontale temperatuurverdeling in kaart te brengen. We zijn daar al een stuk wijzer van geworden. Zo bleek de capaciteit van de ontvochtigingsinstallatie meer dan voldoende te zijn. Alle spiralen van de buisrail lopen keurig mee, maar het verschil in aanvoer en retour van de gevelverwarming is wat te groot. Dat betekent een andere pomp.  

De regeling om de spouw te ventileren vraagt ook nog om aandacht. Het idee is om bij sneeuwval de ventilatoren aan te schakelen, zodat ‘warme’ kaslucht door de spouw wordt blazen en de sneeuw op het glas gaat smelten. Maar wanneer sneeuwt het? Er zijn sensoren die dat kunnen meten, alleen hebben we die (nog) niet op de weertoren geplaatst. En wanneer schakel je het systeem weer uit? Je wilt immers niet teveel warmte door de spouw blazen en daarmee onnodig veel energie verliezen. Allemaal stappen die je moet automatiseren, want als sneeuwval begint ben je meestal niet op de tuin.

En als de spouwventilatie aangaat, worden de ramen dan ook werkelijk op 1% opening gezet? Bij een raamstand van 1% wordt de spouwopening door een  slimme plaatsing van de afdichtrubbers wel geopend, maar blijft de door de spouw geblazen lucht in de kas. Pas bij het verder openen van het raam kan kaslucht ook daadwerkelijk naar buiten stromen. Ook dat moet gecontroleerd worden en betekent dat ik voor deze week een klimtocht naar de nok van de kas op het programma heb staan.” 

Dit project is een initiatief van AGC, Boal Systemen, VDH Foliekassen, Van der Valk Systemen, in  samenwerking met Wageningen UR Glastuinbouw. Het is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer over de 2SaveEnergy kas 

Meer nieuws