Haalbaarheidsstudie warmteopslag faseovergangsmateriaal (PCM)

Beschrijving

In de bouw zijn technieken ontwikkeld die warmte opslaan in constructiemateriaal. Hierbij wordt faseovergangsmateriaal (PCM) toegepast. De overtollige warmte van zonnestraling wordt overdag opgeslagen in PCM en komt bij afkoeling in de nacht vrij. In deze haalbaarheidsstudie wordt de mogelijkheid van energiebesparing door PCM toepassing in de kas onderzocht.

Resultaten

Uit het onderzoek komt naar voren dat voor zowel voor de chrysantenteelt als de tomatenteelt, de energiebesparing door PCM's minimaal is. In het gunstigste geval (tomaat) wordt circa 0,7 m3/m2 gas bespaard. Ook kan het piekverbruik niet worden verlaagd door toepassingen van PCM's in de kas. De investering wordt hierdoor niet terugverdiend.

Bij chrysant heeft het gebruik van PCM's een negatief effect op de groei, omdat voor het toepassen van PCM's een hogere dagtemperatuur nodig is dan gebruikelijk. Dit is nodig omdat het materiaal anders 's nachts zijn warmte niet kan afgeven. Ook is onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van PCM in warmtebuffers in het project 'Materialen voor warmteopslag'.

Projectnummer 11935
Startdatum 01-08-04
Einddatum 24-01-05
Afgerond Ja
Budget €-
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten zonne-energie

Luminescente zonnecollectoren

Afgerond

Om zonne-energie te gebruiken om er warmte of elektriciteit te maken zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit van het gewas, kan alleen het…

Lees meer