Gevolgen uitstraling simuleren

Met de uitstralingsmonitor simuleer je de gevolgen van uitstraling voor het verticale temperatuurprofiel in je gewas en voor de gewasverdamping in verschillende lagen van het gewas. De monitor is gebouwd door Wageningen University & Research en is gefinancierd door Kas als Energiebron en leveranciers uit de club van 100.

Wat vul ik in?

1. Pyrgeometer en een stralingsmeter
Als je een pyrgeometer en een stralingsmeter hebt kun je de waarden uit je klimaatcomputer rechtstreeks invullen. Als je geen pyrgeometer hebt kun je invullen of het onbewolkt, half bewolkt of geheel bewolkt is buiten. Het programma schat dan zelf de bijbehorende uitstraling.

2. Klimaatomstandigheden
Vul vervolgens de klimaatomstandigheden buiten en in de kas in: temperatuur, windsnelheid en RV in de kas. In de uitrusting van de kas geef je het type glas en de gebruikte schermdoeken of folies aan, uiteraard alleen als deze gesloten zijn.

3. Gewas(sen), verwarming en belichting
Verder geef je het gewas aan door te kiezen uit een aantal hoofdgewassen. Als je eigen gewas er niet bij staat, kies dan een vergelijkbaar gewas, er zitten namelijk geen specifieke gewaseigenschappen in het programma, het gaat meer om de gewasvorm. Bij de verwarming geef je aan hoe de warmte input verdeeld is: bij alleen een ondernet is dit 100% onder het gewas. In het blokje belichting geef je het type en de intensiteit van de belichting op.

4. Resultaten
Als alles is ingevuld klik je op 'run'. Het programma berekent het verticale temperatuurprofiel en de verdamping per gewaslaag.

Vergelijken verschillende situaties

Echt interessant wordt het natuurlijk om verschillende situaties onderling te vergelijken. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een situatie met de schermen open t.o.v. een situatie met één of twee schermen gesloten. Het is wel belangrijk om realistische waarden van het kasklimaat te kiezen, met name omdat de RV in de kas kan veranderen.