1. Dynamische beslissingsondersteuning paprika

    Typerend voor paprika, dat qua areaal en energiebehoefte tot de belangrijkste van Nederland behoort, zijn de zettingsgolven: Is het mogelijk om door middel van sturing van het kasklimaat op een paprik

    Afgerond

  2. Reductie van verdamping door bladplukken bij paprika: Fase 2

    De onderste bladeren van een paprikaplant verdampen vocht, verbruiken daardoor energie, maar dragen niet altijd bij aan de productie. Uit een voorstudie bleek dat, wanneer deze bladeren werden geplukt

    Afgerond

  3. Energiebesparing door onderstammen Vruchtgroenten

    Dit onderzoek bevat een literatuurstudie naar het gebruik van en de ervaringen (van praktijk en onderzoek) met onderstammen in de teelt van paprika, tomaat, aubergine en komkommer. Hierin worden de ef

    Afgerond

  4. Reductie verdamping door verhoging bladweerstand

    In dit onderzoek wordt nagegaan welke energiebesparing mogelijk is door het verhogen van de bladweerstand, door toepassing van anti-transpirantia (bijvoorbeeld wasachtige emulsies) zonder productie te

    Afgerond

  5. Bladplukken paprika

    In deze haalbaarheidsstudie worden de mogelijkheden van bladplukken bij paprika verkend. Hierbij wordt een nadere inschatting gemaakt van de vermindering van verdamping en energiegebruik, effecten op

    Afgerond

  6. Haalbaarheid fluorescerend energiescherm

    In dit project wordt vastgesteld of voorzien van energieschermen met fluorescerende pigmenten het mogelijk maakt het productieverlies bij traditionele schermen te keren in productiewinst en de bespari

    Afgerond

  7. Kasklimaatbesturing op basis van verhouding assimilatie en temperatuursom

    Doel van het onderzoek is om de huidige instelling op klimaatcomputers te vervangen door een eenvoudigere instelling die de teler in staat stelt op de gewenste verhouding tussen assimilatenproductie e

    Afgerond

  8. Optimaal besturen CO2 en temperatuur op basis van fotosynthese en energie

    In dit project wordt een nieuwe kasklimaatregeling ontwikkeld, waarbij temperatuur en CO2 op elkaar en op de lichtintensiteit worden afgestemd, rekening houdend met effecten op fotosynthese en energie

    Afgerond