Energiebesparing door onderstammen Vruchtgroenten

Beschrijving

Dit onderzoek bevat een literatuurstudie naar het gebruik van en de ervaringen (van praktijk en onderzoek) met onderstammen in de teelt van paprika, tomaat, aubergine en komkommer. Hierin worden de effecten van de onderstammen op groei, vruchtzetting, verdamping en productie beschreven. Eventuele interacties met temperatuur, water- en nutriëntengift worden in deze studie meegenomen.

Resultaten

Het lijkt mogelijk om door het gebruik van onderstammen vruchtgroenten bij lagere temperaturen te telen zonder productie in te leveren. Daarvoor is het nodig onderstammen te selecteren die bij lagere temperaturen snel bladoppervlak aan kunnen maken om licht te onderscheppen en die een goede vruchtzetting hebben. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de onderstammen moet voor elk vruchtgroentegewas de teeltwijze aan de onderstam aangepast worden. Het toepassen van meerdere teelten per jaar is een mogelijkheid, waarbij per teelt een onderstam met specifieke eigenschappen gebruikt wordt.

Projectnummer 11680
Startdatum 01-03-04
Einddatum 15-09-05
Afgerond Ja
Budget €-
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten

Energieaspecten gewasgaas

Lopend

Doel: Het doel van dit project is meer kennis te vergaren over wat de potentiele energiebesparing is door het toepassen van gewasgaas. De kennis uit…

Lees meer