Garantieregeling aardwarmte opnieuw opengesteld

RVO

Vanaf 2 oktober 2014 is de garantieregeling ‘Risico’s dekken voor aardwarmte’ opnieuw opengesteld. De regeling van het ministerie van Economische Zaken (EZ) dekt voor een deel de risico’s af van misboring bij een aardwarmteproject.

Bij een aardwarmteproject is er een klein risico op misboring. Een boring levert dan niet het verwachte resultaat. Dat kan grote financiële gevolgen hebben, omdat een boring zeer kostbaar is. De garantieregeling 'verzekert' deze misboringen en werkt op die manier als financieel vangnet.

Met deze regeling wil de overheid het gebruik van aardwarmte als duurzame energiebron stimuleren. In ruil voor een vooraf te betalen premie keert de regeling uit als het resultaat van de boringen tegenvalt. Het totale beschikbare bedrag is 43,67 miljoen euro. Het maximum subsidiebedrag per project is € 7.225.000 voor reguliere projecten, en € 12.750.000 voor diepe projecten.

De regeling is bedoeld voor ondernemers en andere rechtspersonen die gevorderde plannen hebben een aardwarmteproject uit te voeren.

Er zijn twee typen aardwarmteprojecten die vallen binnen de garantieregeling: ‘regulier’ en ‘diep’. De aanvraagperiode voor reguliere projecten is: 2 oktober 2014 tot en met 13 maart 2015, voor 17.00 uur. De aanvraagperiode voor diepe projecten in 2014 is: 2 oktober 2014 tot en met 28 november 2014, voor 17.00 uur.

Belangrijke wijzigingen
De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige openstelling zijn:

  • De minimale capaciteit voor aardwarmteprojecten tussen 500-1500 meter is verlaagd tot 0,5 MW.
  • Het is nu mogelijk alleen een tweede put te verzekeren, in het geval de eerste put een droge exploratieput is.
  • De grens tussen 'diep' en 'regulier' is verlegd naar 3300 m.

Meer details vindt u in de publicatie in de Staatscourant en in de Handleiding.

De regeling werkt op basis van 'wie het eerst (compleet) komt, die het eerst maalt'. Het is van belang goed op de compleetheid te letten. Aanvraagformulier en formaat voor het geologisch onderzoek zijn op details anders dan bij de derde openstelling. Let daarop!

Officiële naam
De regeling heet officieel: Regeling Nationale EZ Subsidies - Risico’s dekken voor aardwarmte (RNES Aardwarmte). “SEI” is vervallen, omdat er een nieuwe, overkoepelende regeling is. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de RNES Aardwarmte uit, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. In 2015 wordt overigens weer een nieuwe openstelling van de regeling verwacht.

Meer informatie

Startpagina RNES Aardwarmte

Formulieren en handleiding RNES Aardwarmte

Bericht op website RVO

Meer subsidie nieuws

Openstelling MIT regeling

De openstelling van de MIT regeling in 2016 is bekend gemaakt. Voor haalbaarheidsstudies, vouchers en innovatie-adviesprojecten start de openstelling…

Lees meer