Basiskennis fotosynthese aardbei (consultancy)

Beschrijving

De verwachting is dat het areaal belichte aardbei toe zal nemen. Met de (basis)kennis uit dit project wordt bekend hoe de benutting van licht geoptimaliseerd wordt en dat zo licht (en elektriciteit) niet verspild wordt.

Met een huidig areaal van meer dan 350 ha is de aardbei onder glas inmiddels qua oppervlak de vierde glasteelt geworden. Om jaarrond kwalitatief goede aardbeien aan afnemers te kunnen leveren is belichting noodzakelijk en steeds meer telers hebben daarvoor veel belangstelling. Op 20 ha wordt er al SON-T belichting toegepast, met een intensiteit van rond de 160 µmol/m2/s, maar de intensiteit varieert nogal.

Recent is een deskstudie verricht naar de mogelijkheden van besparing op het stroomverbruik in een jaarrond aardbeiteelt met belichting. Hierbij bleek dat er essentiële basiskennis ontbreekt over de lichtrespons van de aardbeiplant in diverse teeltfasen. Deze gegevens zijn belangrijk om op korte termijn tot een duurzamere teelt met een veel lager stroomverbruik te komen met behoud van productie en kwaliteit. 

Het doel van dit consultancyproject is om de lichtresponsecurve te bepalen (fotosynthesemetingen) onder verschillende omstandigheden in enkele teeltfases en bladleeftijden bij een doordragend ras. Met behulp van de verkregen kennis over de lichtbenutting, kan de belichting worden geoptimaliseerd en dit zal leiden tot reductie van het elektriciteitsverbruik in bestaande en toekomstige belichte teelten.

Vanuit de aardbeientelers wordt 10% gefinancierd.

Resultaten

De teelt van aardbei onder glas neemt sterk toe en ook assimilatiebelichting staat in de belangstelling. Echter de kennis is nog beperkt hoe de lichtbenutting te optimaliseren. Daarvoor is onderzoek gestart om meer basiskennis te generen over de lichtbenutting in diverse teeltfasen in verschillende omstandigheden en bladleeftijden. Hiermee kan de inzet van belichting en ook CO2 worden geoptimaliseerd.

Uit metingen bleek dat de fotosynthesesnelheid en de efficiëntie van het elektronentransport in oude bladeren vergelijkbaar was met jonge bladeren. De huidmondjesgeleidbaarheid was in jonge bladeren echter altijd hoger. De capaciteit voor fotosynthese bij verzadigd CO2 en licht was weer in oude bladeren hoger.

Vervolgonderzoek
Uit de literatuurstudie bleek dat lichtverzadiging bij ongeveer 1000 μmol m-2 s-1 optrad. De spreiding in data was wel behoorlijk groot. De gemiddelde maximale lichtbenuttingsefficiëntie bij laag licht is vergelijkbaar met gewassen zoals komkommer, tomaat en paprika. Daarnaast zijn er wel indicaties dat de fotosynthese over de plantleeftijd verandert en er verschillen zijn tussen rassen. Bij aardbei blijven er dus nog wat hiaten in kennis. Daarvoor is inmiddels een vervolgproject gestart; zie link hieronder.

Projectnummer E16011.01
Startdatum 01-03-16
Einddatum 01-07-16
Afgerond Ja
Budget €10.265
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten