Monitoring HNT gerbera

Beschrijving

De ontwikkeling van HNT in de gerbera teelt wordt al meerdere jaren opgepakt door een groep gerberatelers. Eerst heeft drie jaren een demonstratie plaats gevonden in het GreenQ IC. Vervolgens hebben 3 telers geïnvesteerd in de praktijk. De resultaten daarvan zijn gemonitord in het TTO project "de teler aan zet bij valorisatie HNT" (bijna afgerond na 2 winters monitoring).

In Dit project betreft de voortgezette monitoring op één van de bedrijven van het eerste uur, gecombineerd met een nieuw bedrijf. Tevens wordt de verbinding gemaakt met een andere gerberakwekerij, waar de nieuwe Ventilation Jets worden doorontwikkeld en gedemonstreerd.

Op de gerberabedrijven waar de afgelopen periode HNT is gemonitord zijn wisselende resultaten behaald. Op 2 van de 3 bedrijven werkte de installatie lange tijd niet naar wens. Hier lag met name een conflict tussen de telers en de leverancier aan ten grondslag.

Op het derde bedrijf zijn wel bevredigende resultaten behaald (energiebesparing, teelt), maar zijn ook belangrijke vragen ontstaan die om vervolg onderzoek vragen. Wat is de juiste balans tussen extra verdamping door luchtbeweging van het systeem en energiebesparing? Wat is het meest rendabele systeem bij uitbreiding van HNT over de rest van het bedrijf (en natuurlijk bij andere teelt bedrijven)?

In het vervolg jaar voor de monitoring wordt het energieverbruik gemonitord door Inno-Agro, het teeltonderzoek en de teeltvergelijking is de verantwoordelijkheid van FloriConsultGroep. WUR onderzoekers worden ingezet vanuit andere lopende projecten voor nadere verdieping van technische vragen en van vragen rond verdamping van het gewas.

Resultaten

Als vervolg op de eerste praktijk monitoring door TTO samen met de gerberatelers is vanaf midden 2014 samen opgetrokken met Wageningen UR in een nieuw project. Hierbij werd wederom samen met een groep gerberatelers de toepassing van HNT bij Holstein Flowers in De Lier (slurven bovendoor) en bij Zuijderwijk en Witzier in Bergschenhoek (Ventilation Jets) gevolgd.

De belangrijkste conclusies zijn:

  • Door inzet van ontvochtiging met buitenlucht of met Ventilation Jets kunnen de schermen langer gesloten blijven en kan de inzet van een schermkier om een lagere nachttemperatuur te bereiken worden uitgesteld.
  • Bij inzet van slurven onderdoor wordt de gewasverdamping gestimuleerd waardoor geen energie werd bespaard en ook het vochtdeficit rond de bloem niet kleiner werd.
  • De bereikte besparing bij Holstein bedroeg tussen de 9% en 17% t.o.v. de referentie. Belangrijke aantekening is dat in het algemeen bij toepassing van HNT het gebruik inde referentie ook daalt. Bij Zuijderwijk Witzier bedroeg de besparing ruim 20% (over 2 maanden gemeten) t.o.v. de referentie nadat de capaciteit van de Ventilation Jet’s was opgevoerd tot 14 m3/m2.
  • Er is geen effect op de kwaliteit of op de productie geconstateerd. De verwachting dat minder smet of rotkoppen zouden optreden is (nog) niet bewezen.
Projectnummer 20002
Startdatum 01-06-14
Einddatum 01-06-15
Afgerond Ja
Budget €30.970
Uitvoerder TTO
Document

Meer onderzoeken en projecten