Lage Temperatuur verwarming

Beschrijving

In deze studie zijn Lage Temperatuur (LT) verwarmingsystemen geïnventariseerd en zijn de mogelijkheden gekwantificeerd. LT systemen kunnen laagwaardige warmte benutten en/of warm water beter uitkoelen. Dit is van belang bij toepassing van aardwarmte, warmtepompen, warmtenetten en benutting van rookgascodensors van WK installaties.

In de berekeningen worden twee uitvoeringsvormen gebruikt die model staan voor een realistische implementatie van een LT-verwarmingssysteem. Het eerste systeem is de eenvoudige verdubbeling van het aantal buizen in het primaire net. Dit betekent dat in een energiezuinige tomatenteelt de aanvoertemperatuur niet vaak meer boven de 45 °C uitkomt en nooit boven de 50 °C.
Het tweede voorbeeldsysteem is de voorverwarming van buitenlucht die via een luchtbehandelingskast wordt aangezogen voor ontvochtiging van de kaslucht. Vanwege de veel lagere tegentemperatuur (buitenlucht) kan de retourtemperatuur van verwarmingswater in zo’n voorverwarmingssysteem zeer laag worden (rond de 15 °C).

Resultaten

 LT-verwarming levert een gasbesparing van 3% bij een ketelgestookte kas tot 8% bij een kas die vooral door WKK wordt verwarmd. Vooral door een beter functionerende condensor. De hoge besparing icm WKK geldt alleen als de WKK geheel op warmtebehoefte wordt gebruikt en dus bij een beter functionerende condensor minder draaiuren gaat maken of kleiner gekozen wordt. Een deel van de besparing komt in dat geval dus uit een verlaagde elektriciteitsproductie.

Van de twee genoemde vormen van LT-verwarming levert het gebruik van buitenluchtvoorverwarming een groter effect dan het vergroten van het aantal buizen in de kas.

De toepassing van een LT-verwarmingssysteem in kassen met verwarming via een warmtepomp levert een daling van het resterend gasverbruik van de ketel met 1.7 tot 2.7 m³/(m² jaar) en van het stroomverbruik met 2.3 tot 5 kWh/(m² jaar). Bij een gasprijs van 30 cent per m³ en een stroomprijs van 10 cent per kWh dalen de energiekosten met ca. 1 euro per m² per jaar. Op de totale variabele kosten voor de kasverwarming is dit ongeveer 13%. In dit soort kassen kan verreweg het grootste effect worden behaald met een vergroting van het VO ín de kasruimte (dus meer buizen of bijvoorbeeld OPAC warmtewisselaars).

Bij aardwarmte kan het resterende gasverbruik door de toepassing van laag-temperatuurverwarming dalen met 5 m³/(m² jaar). Hiervoor moeten dan beide systemen worden toegepast, LT-buitenluchtvoorverwarming én een verdubbeld verwarmingsnet. Beide maatregelen lever de helft van het effect, dus elk van de maatregelen afzonderlijk zullen zo'n 2.5 m³ gasbesparing opleveren. Procentueel zijn dit grote bijdragen, gezien het resterend gasverbruik van rond de 10 m³ per m² per jaar voor een kas die door aardwarmte wordt verwarmd.

Projectnummer 14924
Startdatum 01-06-12
Einddatum 01-12-12
Afgerond Ja
Budget €14.875
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten