Biologisch grond ontsmetten

Beschrijving

Op een drie bedrijven worden de haalbaarheid en gevolgen van biologische grondontsmetting als alternatief voor stomen onderzocht. Ook wordt een protocol ontwikkeld voor de toepassing van deze manier van biologisch ontsmetten.

Resultaten

Gebleken is dat een hoge bodemtemperatuur het proces van biologische grondontsmetting stimuleert. Zonder anaerobe omstandigheden is er geen effect. Er is positief (dus bestrijdend) effect gevonden op: Verticillium dahliae, wortelknobbel aaltjes, Sclerotinia sclerotiorum, wortelduizendpoot, tripslarven, slakken en ook andere bodemorganismen, zoals bodemmijten en springstaarten.

Er werd geen effect van bodemresetten aangetoond op verhoogde weerbaarheid tegen Pythium. Het proces kan worden gemonitord aan de hand van gasmetingen van O2 en H2S. In een uitgedroogde grond en een bodem die lang braak gelegen heeft verloopt het proces niet goed. De hoeveelheid broeikasgas die vrijkomt bij Bodemresetten wordt als verwaarloosbaar ingeschat in vergelijking met stomen.

In een gangbare chrysantenteelt is bodemresetten zonder extra kosten ten opzichte van stomen toe te passen. Op voorwaarde dat dit maximaal twee weken duurt en uitgevoerd wordt rond periode 5, zodat het opbrengstverlies valt in periode 7-8.

Projectnummer 14230
Startdatum 01-11-10
Einddatum 31-12-12
Afgerond Ja
Budget €207.398
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten