Buffering aardwarmte en andere energiebronnen

Beschrijving

In dit project worden de mogelijkheden onderzocht van een slim buffersysteem waarmee voor een kleiner oppervlak een groter aandeel van de warmtevraag ingevuld kan worden met aardwarmte. Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre dit slimme buffersysteem geschikt is voor andere duurzame bronnen.

Resultaten

Wanneer voldoende draaiuren worden gemaakt (5000 op jaarbasis) ligt de prijs van warmte van een aardwarmtebron vlak bij die van de WKK en zijn deze beide warmtebronnen duidelijk goedkoper dan warmte van een ketel. Om voldoende draaiuren te maken kan worden gekozen om alleen de basis warmtevraag te voorzien of een voldoende grote buffer te plaatsen, zodat in een veel groter deel van de totale warmtevraag kan worden voorzien. In het onderzoek zijn vier buffertypes onderzocht: de warmtetank, de kelderbuffer, het ondiepe aquifer en het diepe aquifer.

Op basis van prijs en praktische uitvoerbaarheid is de kelderbuffer verder onderzocht. Het blijkt dat de investering in een kelderbuffer zich met de huidige prijzen niet terugbetaald wanneer ook reeds een dagbuffer aanwezig is. Een dagbuffer is wel interessant om te plaatsen. Door een buffer is een kleiner bedrijfsoppervlak nodig om de warmte nuttig te gebruiken. Hierdoor is de investering in de transportleiding kleiner. Bij steeds groter wordende bedrijven is reeds een uitgebreid transportleidingnetwerk aanwezig en levert dit geen relevante besparing op.

In een onbelichte teelt en bij de huidige gasprijs (2006) is aardwarmte een goedkopere manier van verwarmen dan een ketel of zelfs een WKK. In een belichte teelt is de inzet van een WKK al snel goedkoper. Met een gedeeltelijke inzet van aardwarmte is het wel mogelijk om de kosten verder te reduceren.

 

 

Projectnummer 12398
Startdatum 01-01-06
Einddatum 31-12-06
Afgerond Ja
Budget €-
Uitvoerder TNO
Document

Meer onderzoeken en projecten