Het effect van meetfouten op de energiebesparing

Beschrijving

Sensoren die het klimaat in de kas regelen zijn niet altijd geijkt of goed onderhouden en hebben een beperkte nauwkeurigheid. Dit project draait om de meetkwaliteit van sensoren en het effect daarvan op het energieverbruik.

Resultaten

Gebleken is dat geen enkele sensor in de praktijk voldoet aan de gewenste of haalbare nauwkeurigheid. De grootste onnauwkeurigheid hebben de CO2-sensoren (- 30 % en + 44%) en de stralingssensoren (- 131% en + 177 %). Na de onderhoudsbeurten voldoet alleen de RV-sensor aan de gewenste of haalbare nauwkeurigheid. Bij de CO2-sensoren verslechterde de nauwkeurigheid zelfs.

Uit berekeningen met een gewasmodel blijkt dat de meetfouten in de tomatenteelt kunnen leiden tot een extra energieverbruik van 5%. Dit wordt vooral veroorzaakt door de onnauwkeurigheid van de stralingssensor, doordat de sensoren niet op de juiste plek worden opgehangen.

De onnauwkeurigheid van de temperatuur en RV-meting komt waarschijnlijk door onvoldoende isolatie van de meetbox. Het is van belang dat er regelmatig goede onderhoudsbeurten worden uitgevoerd.

Voor de stralingssensoren is een verbeterde kalibratiemethode noodzakelijk.

 

Projectnummer 11937
Startdatum 01-10-04
Einddatum 30-09-05
Afgerond Ja
Budget €-
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten

Energieaspecten gewasgaas

Lopend

Doel: Het doel van dit project is meer kennis te vergaren over wat de potentiele energiebesparing is door het toepassen van gewasgaas. De kennis uit…

Lees meer