Verdamping remmen in Venlow Energy kas

Feije de Zwart, WUR Glastuinbouw

Naarmate een kas  beter geïsoleerd is, gaat er relatief steeds meer energie in de verdamping zitten. Om het energieverbruik in goed geïsoleerde kas nog verder te verlagen kan het daarom beter zijn om de verdamping te beperken dan de isolatiewaarde nog hoger te maken. Dat is het uitgangspunt in onderzoek om het energieverbruik in de VenLow Energy-kas verder te verlagen.

In het onderzoek wordt de verdamping op twee manieren geremd. In de eerste plaats wordt er ’s nachts een hoge luchtvochtigheid geaccepteerd. Er wordt ’s nachts pas ontvochtigd als het vochtdeficit onder de 1 gram/m³ zakt (bij 17 °C is dat een RV van 93%). In de tweede plaats wordt via het watergeven met wisselende EC geprobeerd om ’s nachts een hogere EC in de mat te krijgen dan overdag. Voor de energiebesparing hoef je immers alleen ’s nachts de verdamping te remmen. Overdag drijft de zon de verdamping aan en kost verdamping dus nauwelijks stookenergie.

Het effect van de hogere luchtvochtigheid in de nacht is groot. Tot nu toe (en dat is na 115 dagen) hebben we ’s nachts 40 liter water per m² verdampt en dat is de helft van wat we vorig jaar in dezelfde periode verdampten. Deze vermindering van de verdamping heeft al 3 m³ gasverbruik bespaard. Het totale energieverbruik in de VenLow Energy kas (teelt gestart op 17 januari) ligt nu op 6 m³ per m².

Van de EC-behandeling zien we geen effect, maar dat komt vooral omdat het erg lastig blijkt om de EC snel genoeg te kunnen laten variëren.

Het tomatengewas (Komeett) heeft ondertussen geen enkel nadeel van de verdampings-beperkende maatregelen. De oogst volgt precies de lijn van voorgaande jaren, waardoor de verwachting is dat we weer rond de 70 kg/m² per jaar uitkomen.

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws