Ventilation Jet systeem verder geoptimaliseerd in gerberateelt

Gerberakwekerij Zuijderwijk en Witzier is een van de eerste bedrijven waarbij het Ventilation Jet systeem wordt toegepast. In de eerste afdeling waar het systeem werd toegepast bleek de capaciteit onvoldoende om altijd zonder schermkier te kunnen werken. Dat komt omdat in de gerberateelt wordt geteeld bij lage nachttemperaturen. Dat bleek uit het recent afgeronde onderzoek, wat wordt begeleid door onderzoeker Peter van Weel (Wageningen UR Glastuinbouw).

Door de lage nachttemperaturen is het verschil in absoluut vocht tussen binnen en buiten klein. Dan is relatief veel droge lucht van boven het schermdoek of buiten nodig om het vocht uit de kas af te voeren. De volgende maatregelen zijn genomen om de afvoer van vocht met de Ventilation Jet te vergroten:

  • De afvoer door een gat in het scherm is vervangen door een koker waardoor minder turbulentie voor de ventilator ontstaat.
  • Een ventilator met fors hogere capaciteit is geïnstalleerd.
  • Er wordt meer geventileerd boven het scherm, waardoor het absoluut vocht boven het scherm lager wordt.

Dankzij deze maatregelen kunnen nu twee schermen volledig gesloten blijven en wordt de RV niet hoger dan 90%. Tevens kan het energieverbruik met nog eens 3,5 m3/m2 omlaag, wat 23% is t.o.v. de oorspronkelijke situatie met de eerste generatie Ventilation Jet. Die leverde al een besparing van 9% op, waardoor de totale besparing op ruim 30% komt. Hierbij is al gecorrigeerd voor het extra elektra verbruik van de ventilatoren. 

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Het eindrapport van het project is beschikbaar en vindt u via onderstaande link.

Meer nieuws