Uitleg praktijkproef bladplukstrategie tomaat

Deze week is een praktijkproef van start gegaan die tomatentelers meer inzicht moet geven in wat de beste bladplukstrategie is. Op 10 oktober is een gelijksoortige proef gestart in de kassen van WUR glastuinbouw in Bleiswijk. Projectleider Arie de Gelder heeft hierover uitleg gegeven in zijn weblog. De praktijkproef wordt begeleid door Jeroen Sanders van Proeftuin Zwaagdijk. Hij geeft hier een korte beschrijving van de proef. 

“Het doel van dit onderzoek is bepalen wat de ideale LAI (Leaf Area Index) is in de winterperiode voor de belichtende tomatenteelt. Op een bedrijf wordt de grove tomaat Melice geteeld en op een tweede bedrijf de coctailtomaat Brioso.

De proef is aangevraagd door de praktijk en wordt dan ook ondersteund door een grote groep belichtende tomatentelers. De proef heeft naast oogstoptimalisatie en gewasverbetering ook een duidelijke energiedoelstelling. Aangenomen mag worden dat een geoptimaliseerd gewas ervoor zorgt dat er geen onnodige verdamping plaatsvindt van ‘niet-nuttig’ blad. Door het verlagen van de totale verdamping is er bijvoorbeeld minder vochtafvoer nodig. 

Op beide bedrijven worden drie verschillende bladplukstrategieën aangehouden, waarbij 33%, 44% en 55% van het totale aantal bladeren wordt verwijderd uit het gewas. 

Door het gewas gedurende de proef goed te monitoren zal er worden bepaald wat het effect is van de verschillende bladplukstrategieën. Er zal o.a. worden gemonitord op groeisnelheid, bladontwikkeling, productie, vruchtgewicht en LAI.

Metingen op de horizontale en verticale lichtverdeling in het gewas per strategie zullen totaal 5 keer worden uitgevoerd, waarbij er 3 keer zal worden gemeten in de winterperiode en nog 2 maal verdeeld over de rest van het teeltseizoen. De lichtverdeling wordt bepaald middels een Photometric sensor (Li-cor).

De proef loopt in principe door tot week 15 van het komende jaar. Na het go-no/go moment zal er worden besloten of het onderzoek nog wordt voortgezet tot aan het einde van het teeltseizoen."

Meer nieuws