Stuurlicht in plaats van koelfase

Tom Dueck, Wageningen UR Glastuinbouw.

Phalaenopsis is op dit moment het belangrijkste gewas binnen de potplantensector in Nederland. Gedurende een aanzienlijk gedeelte van de teeltcyclus (6-9 weken), de koelfase, worden de planten bij lage temperaturen geteeld. Omdat het telen van Phalaenopsis niet seizoensgebonden is, betekent dit dat er veel energie wordt gebruikt in de zomer om te koelen. Deze lage temperatuur periode is nodig om de hormoonhuishouding van de planten zo te sturen dat de knopvorming op gang komt. Tevens wordt juist een hoge temperatuur gebruikt in de opkweek om ongewenste bloei te voorkomen. Via de spectrale samenstelling van het licht kan de hormoonbalans op velerlei manieren gestuurd worden. Er liggen dan mogelijkheden om koeling te vervangen door het inzetten van stuurlicht

Samen met Plant Lighting en Plant Dynamics heeft Wageningen UR Glastuinbouw naar mogelijkheden gezocht om door het inzetten van stuurlicht, (een deel van) de koude vraag te vervangen. In de literatuur zijn aanwijzingen gevonden voor mogelijkheden om de knoprust te doorbreken en bloei te induceren door veranderingen aan te brengen in de spectrale samenstelling van het licht. Door het slim inzetten van stuurlicht kan hierdoor een hogere kasluchttemperatuur aangehouden worden, kan de bloei geïnduceerd worden en mogelijk deze fase van bloei-inductie verkort worden. Deze hypothese wordt onderzocht in een experiment dat binnenkort wordt gestart bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door het Productschap Tuinbouw en het Ministerie van EZ in het kader van het programma Kas als Energiebron.

Meer nieuws