‘Scherm op tijd sluiten’

Peter Geelen, adviseur plantmonitoring

“De combinatie van koude nachten en hoge instraling overdag van de laatste tijd vraagt om extra aandacht voor het  moment van sluiten en openen van de  schermen en de luchtstrategie. Telers hebben de nijging om bij zonnig weer de te luchten om daarmee de kastemperatuur te drukken. Dat is een valkuil want meestal is het juist beter om de ramen meer gesloten te houden zodat het vocht in de kas blijft.

De vochtigheid gaat omlaag bij te ruim luchten waardoor plant in de stress kan raken en de huidmondjes sluiten. Van de week sprak ik een teler die hiermee te maken kreeg. Hij opende de ramen om de temperatuur te verlagen, maar zag tot zijn verbazing op zijn infraroodcamera dat daarna de planttemperatuur een aantal graden boven de kastemperatuur uitkwam. Dat is een typisch voorbeeld van de reactie van het gewas op de lagere luchtvochtigheid: de huidmondjes sluiten, waardoor de verdamping afneemt en de gewastemperatuur stijgt.

Een goed kasklimaat overdag betekent dat je ’s nachts een hogere temperatuur in de kas kunt aanhouden. Als de aanmaak van suikers overdag optimaal verloopt, dan hebben de planten voldoende voorraad om de suikers ’s nachts te verwerken; dat doen ze bij een hogere temperatuur. Wanneer overdag onvoldoende suikers zijn aangemaakt en de temperatuur ’s nachts te hoog is, verzwakt de plant. Dat komt doordat de vruchten het hardst aan de suikers trekken, waardoor voor de kop van het plant te weinig overblijft met de verzwakking van het gewas als gevolg.

Warmte blijft in kas
Om een hogere nachttemperatuur aan te houden is het verstandig om de schermen aan het einde van de middag dicht te doen, zodat de warmte in de kas blijft. Daarmee kun je energie besparen doordat je tot laat in de avond niet hoeft te stoken. Telers besparen  hierdoor  tussen de 2 en 5 m3 gas/m2/jaar. Het verlies aan licht bedraagt enkele tientallen joules. Op een totaal van 1500 Joule aan buitenlicht over de hele dag is dat gering.

Een andere voordeel van schermen is dat het de warmtuitstraling van de kop van het gewas voorkomen wordtopvangt. De lucht is helder, waardoor het kasdek sneller afkoelt dan de toch al lage buitentemperatuur.  De kop van het gewas straalt warmte af tegen het koude kasdek. Het gevolg is dat de kop van het gewas sneller afkoelt dan de kaslucht. Het gevolg is condensatie en te hoge worteldruk in de kop van het gewas. Dat voorkom je door het scherm eerder  te sluiten. Ervaring met deze 'nieuwe teeltstrategie kunt u zien op dit filmpje." 

Meer nieuws