'Scherm gaat eerder dicht'

Peter Maessen

Peter Maessen, van kwekerij De Maris uit Grashoek (68.000 m2 komkommer), heeft dit jaar meegedaan aan de cursus HNT die werd gegeven door Peter Geelen. Hij vertelt hier hoe hij de theorie in de praktijk brengt.

“Ik was bij alle sessies aanwezig en heb me opgegeven voor de HNT vervolgcursus. Ik hoorde van meerdere telers in de studiegroep dat ze interesse hebben om verder te gaan. Vooral over het schermgebruik en plantfysiologe heb ik veel opgestoken. De theorie over het schermgebruik breng ik al in de praktijk en ga hier nu anders mee om dan voorheen. Bij helder weer trekken we het scherm nu eerder dicht. Hierdoor voorkomen we dat de planttemperatuur in de kop door uitstraling omlaag gaat. Het gevolg is meer groeisnelheid in de planten, zonder dat we daarvoor extra hoeven te stoken. Daarmee besparen we energie. Hoeveel dat is kunnen we nog niet goed te bepalen, want we zijn pas een seizoen bezig.

In de afgelopen winter was er veel licht en de temperaturen waren relatief hoog, waardoor we vaak het scherm vroeg hebben dichtgetrokken. Het is de vraag wat of dat in de komende periode weer het geval is. Als het bijvoorbeeld overdag minder licht is door bewolking, dan kan het scherm ’s avonds later dicht, omdat de bewolking voor minder uitstraling zorgt.

Aan het begin van de teelt hebben we een vast plastic folie boven het gewas hangen. Dat zorgt voor hogere temperaturen en daardoor meer snelheid in het gewas. Ook is de plantbelasting minder groot wat een betere kwaliteit tot gevolg heeft door een snellere uitgroeiduur. Het scherm gaat na 4 weken weg, want anders komt er te veel vocht in de kas. Vanwege mycospharella moeten altijd uitkijken om niet te niet te vochtig te telen. Maar het beste remedie tegen die ziekte is een goede balans in de planten tussen gewasgroei en plantbelasting.

De cursus HNT worden gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws