René Duijf: ‘Computerregeling aangepast dankzij klimaatscan’

Joost Haenen van kwekerij Westburg in Californië (Limburg) won in 2015 een klimaatscan die ter beschikking werd gesteld door Kas als Energiebron wegens de 100e aanmelding voor de nieuwsbrief van Kas als Energiebron. In overleg met directie en collega’s van Westburg is gekozen om de klimaatscan te gebruiken voor een afdeling die altijd het koudste blijft op de vestiging waar René Duijf verantwoordelijk is voor de teelt.

Rob Wientjens van Climeco heeft deze winter de draadloze sensoren ter beschikking gesteld die door medewerkers van Westburg zelf zijn opgehangen.

Gelijk klimaat
“Het eerste wat opviel gedurende de vier weken dat er gemeten werd, is dat het klimaat in de afdeling behoorlijk gelijk is. Dat is o.a. te danken aan de goede isolatie van de gevels met stegdoppel platen”, vertelt René. “Wat ook bleek bij te dragen aan de gelijkheid is de werking van de horizontale ventilatoren die 24 uur per dag op maximaal vermogen draaien, zowel bij gesloten als open stand van het energiedoek. Zodra deze op lager vermogen draaiden, nam de ongelijkheid toe. Ook een kier van 2-3 cm veroorzaakte direct temperatuur verschillen.”

“Bij een nadere analyse en bespreking van de resultaten achteraf kwamen wel twee belangrijk verbeterpunten naar boven. De verwarmingsregeling bleek erg onrustig. Dit was eenvoudig te verhelpen door de stuursnelheid van de klimaatcomputer aan te passen. Ook de voordruk van de transportpomp was te hoog ingesteld, waardoor de regeling van de verwarmingskleppen anders werkt dan kan worden verwacht.”

Met wat extra aandacht en metingen is verbetering van het klimaat en verlaging van het energieverbruik in kassen mogelijk.  Dit blijkt achteraf vaker.

Meer nieuws