'Ontvochtigen belangrijk in komkommerteelt'

Dion van Mullecom van Multigrow Grashoek met 5,75 ha komkommer

“In de studiegroep HNT hebben we altijd interessante discussies. Die ontstaan vooral als de theorie niet overeenkomt met wat de meeste tuinders in de praktijk doen. We hebben allemaal onze eigen teeltwijze die er door de jaren heen is ingesleten. En we kijken toch vreemd op als de theorie lijnrecht tegenover onze dagelijkse praktijk staat. Een voorbeeld is het ontvochtigen, zonder het verhogen van de minimum buis.

Vooral onder komkommertelers is ontvochtigen een belangrijk onderwerp. Er  is namelijk geen ander gewas dat zoveel verdampt als komkommer. En wordt het vochtgehalte te hoog dan heeft dat invloed op de kwaliteit - de komkommers krijgen een lichtere kleur -  en de kans op schimmelziektes neemt toe. Om HNT in komkommer toe te passen zonder investering wordt daarom vrij lastig.

HNT zie ik als energie besparen door meer te schermen. Maar daardoor neemt de  vochtigheid toe. Om daar geen negatieve gevolgen van te ondervinden hebben wij een half jaar geleden geïnvesteerd in luchtbehandelingskasten. Bij de bouw van onze kas, twee jaar geleden, hadden we er in het ontwerp al rekening mee gehouden dat die gemakkelijk ingebouwd zouden kunnen worden.

De luchtbehandelingskasten werken als een kruiswisselaar, waarbij de warme kaslucht temperatuur afgeeft aan de koudere buitenlucht en bovendien laten we het vocht van de kaslucht in de kast  condenseren. Daarmee komt warmte vrij die ook aan de koudere buitenlucht wordt afgegeven. Zo weten we de temperatuur in de kas te handhaven, zonder bij te verwarmen en met een lagere luchtvochtigheid.

Met de luchtbehandelingskasten kunnen we nu nog beter sturen. Om hier meer profijt uit te halen zijn de discussies in de studiegroep goed. Ik krijg een beter theoretische inzicht. We besparen nu al vrij veel energie doordat we twee schermen hebben, maar door daar slimmer mee om te gaan kunnen we nog meer besparen.

Wat ik bijvoorbeeld heb opgestoken van de studiegroep is dat we bij heldere nachten de schermen eerder dicht kunnen trekken. We hebben een uitstralingsmeter en zien dat op heldere nachten veel energie uit de kas wordt getrokken. De vochtigheid weten we, met het inbrengen van de droge buitenlucht, op en redelijk niveau te houden. Met de luchtbehandelingskasten kunnen we de vochtigheid met 5 a 6 % terugbrengen, waardoor  het gewas actief blijft. We kijken ook meer naar het verschil in AV (absoluut vocht) tussen buiten en binnen."

De studiegroepen HNT worden gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws