Onderzoek naar LED-stuurlicht in freesia

Arca Kromwijk, Wageningen UR Glastuinbouw

Deze winter voert Wageningen UR Glastuinbouw een praktijkproef met stuurlicht uit in freesia bij Akerboom Freesia in Roelofsarendsveen. In de proef wordt een lage intensiteit assimilatielicht aangevuld met stuurlicht vergeleken met een behandeling met een hoge intensiteit assimilatielicht zonder stuurlicht. In de kas met laag licht wordt ook een lager temperatuur setpoint voor de verwarming ingesteld. De proef vindt plaats in het kader van het programma Kas als Energiebron.

Energiebesparing

In de deskstudie 'Fotoperiodisch stuurlicht' kwam de indruk naar voren dat een positief effect van stuurlicht is te verwachten als de nacht lang is en de lichtsom per dag laag is. Mogelijk dat een lage intensiteit groeilicht aangevuld met stuurlicht in de nacht dan dezelfde productie en kwaliteit kan geven als een hoge intensiteit groeilicht zonder stuurlicht. Een deel van de SON-T belichting zou dan vervangen kunnen worden door stuurlicht, wat kan zorgen voor energiebesparing op het elektraverbruik van de belichting.

Proefopzet

De proef wordt uitgevoerd zowel met rood LED-licht als met verrood LED-licht en in twee cultivars: Ambiance en Pink Passion.  In de kas met laag licht zijn in vier plantvakken elk twee behandelingen neergelegd:

  • één bed met LED-belichting van 8 à 9 µmol LED-belichting
  • één controlebed zonder LED-belichting

Beide bedden liggen zover mogelijk uit elkaar om strooilicht te vermijden. Het eerste bed naast het bed met LED-lampen wordt ook geteld om na te gaan of bij het gemiddeld gemeten LED-licht van 2 à 3 µmol mogelijk ook nog effecten optreden.

Van Ambiance is ook een proefvak aangelegd in de normale productiekas bij hoog assimilatielicht zonder LED-licht. Tot dusver zijn er op het oog nog geen verschillen zichtbaar in het gewas onder de verschillende stuurlicht behandelingen. De oogst is net gestart en medewerkers van Akerboom tellen het aantal bossen per bed.

Het project is mede tot stand gekomen door een bijdrage van het programma Kas als Energiebron, Philips (beschikbaar stellen van LED-lampen en arbeid), Akerboom Freesia (beschikbaar stellen van kasruimte, plantmateriaal en arbeid) en Pronk consultancy (arbeid).

Meer nieuws