'Nu experimenteren met HNT'

Peter Geelen van PLANTMONITORING.NL

"Voor veel telers is het nu een uitgelezen moment om alle kennis over Het Nieuwe Telen in de praktijk te brengen. Voor producten als tomaat, komkommer en paprika is het einde van de teelt in zicht. De kop is uit het gewas en er worden geen vruchten meer gezet. Telers durven daarom met hun klimaat te experimenteren. Door nu van alles uit te proberen krijg je zelfvertrouwen om de nieuwe inzichten bij de start van de nieuw teelt te gaan toepassen.

Maatregelen waar telers mee kunnen experimenten zijn het stoppen met kieren trekken en het stoppen met het inzetten van de minimum buis om vocht af te voeren. De buisverwarming hoeft pas aan als de temperatuur te laag wordt. En in plaats van te kieren om vocht af te voeren, kun je beter boven het scherm luchten. Ook een maatregel om uit te proberen is het sturen op basis van absoluut vochtgehalte. Of er sprake is van vochtophoping bepalen veel telers nu aan de hand van de relatieve luchtvochtigheid en het vochtdeficiet. Maar omdat ze afhankelijk zijn van de temperatuur, zijn deze waarden zijn hier eigenlijk niet geschikt voor. Dat is niet het geval bij absoluut vocht. Neemt dat af, dan weet je zeker dat de kas droger wordt. 

Ontvochtigen met de minimum buis geeft telers een veilig gevoel. Echter, telers die dat loslaten ontdekken dat het sturen op vocht gemakkelijker wordt. Zonder de buisverwaming hoeven ze minder vocht af te voeren, want planten verdampen minder als ze niet extra worden verwarmd. Dit is uitvoerig onderzocht door Wageningen UR Glastuinbouw. De onderzoekers hebben daarbij aangetoond dat de lagere verdamping geen invloed heeft op de opbrengst en de kwaliteit van gewassen. 

De verdamping ’s nachts is vooral nodig voor het transport van calcium naar het groeipunt en de vruchten. Laat je ’s avonds of ’s nachts het scherm open, dan koelt de kop af door uitstraling en zal de verdamping die  nodig is voor dat transport afnemen. Verder is luchtbeweging belangrijk  om ervoor te zorgen dat een kleine verdamping van de bladeren mogelijk blijft.

De ervaring leert dat telers moeten wennen aan teeltaanpassing zoals ik die hier heb genoemd. De leergroepen Het Nieuwe Telen, die door het programma Kas als Energiebron worden georganiseerd, kunnen hen daarbij ondersteunen. Niet alleen door theoretische kennis op te doen, maar misschien vooral door te praten met tuinders die Het Nieuwe Telen al wel succesvol toepassen."  

Meer nieuws