Meer problemen met mycospharella

Marco Zuidgeest van Zuidgeest Delfgauw met 48.000 m2 komkommers

"Ik ben dit seizoen met HNT begonnen. Dat deed ik vanwege de berichten van collega’s dat hiermee 10 tot 15 % meer productie behaald kan worden bij 10 tot 15 % minder energie.  Ik heb vervolgens met verschillen mensen gesproken waarna ik besloot  met HNT aan de slag te gaan. De manier waarop we met HNT aan de slag gingen komt erop neer dat we bij veel instraling sneller gingen telen door hogere etmalen te draaien en bij slecht weer langzamer. Dat betekent dat we in februari en maart bij mooi weer het scherm op tijd sloten om de warmte vast te houden.  Maar als we dat deden liep het vochtgehalte in de kas hoog op. Voor mijn gevoel te hoog, maar volgens anderen is het hogere vochtgehalte juist goed. De spanning in de plant loopt op, wat ervoor zorgt dat de vruchten worden opgepompt.

Maar het is ook bekend dat bij een te hoge luchtvochtigheid de kans op mycospharella (een schimmelziekte die rot in de puntvrucht veroorzaakt, redactie) toeneemt. Die ziekte heeft inderdaad toegeslagen. De eerste symptomen waren in februari al zichtbaar en de ziekte is daarna niet meer uit het gewas verdwenen. Ook andere jaren hadden we mycospharella in het gewas, maar dat verdween op een gegeven moment.  Uiteindelijk heb ik dit jaar 1,5 m3/m2 gas gespaard, maar ook komkommers weggegooid vanwege de ziekte.

Het is natuurlijk de vraag of de mycospharella echt door het hogere vochtgehalte in de kas is veroorzaakt, maar mijn gevoel zegt dat dit wel het geval is. Vanaf half februari was goed te zien dat het gewas te hard groeide. Door het mooie weer in het voorjaar gebeurde dat onbewust. We sloten het doek eerder, doen we dat niet dan moeten we te veel stoken om de temperatuur weer te verhogen. Ik denk dat de momenten na het sluiten van het doek het schadelijkst zijn geweest.

Je kunt natuurlijk ook het scherm langer openhouden, waardoor het vocht kan verdwijnen. Maar dan loopt de temperatuur terug naar 18 C. Die moet vervolgens weer naar 21 graden gebracht wat veel energie kost.  Al met al is mijn conclusie dat het theoretisch goed klinkt om het scherm vroeger te sluiten, maar volgend jaar gaan we toch behoudender te werk."

Meer nieuws