Lichtbehoefte lelie lager door CO2

Met extra CO2-dosering kan de lichtintensiteit in de snijlelieteelt omlaag, zonder dat kwaliteitsverlies optreedt. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Stuurlicht in de lelieteelt, een strategie voor energiebesparing’, dat werd uitgevoerd door Plant Lighting, PPO, DLV en Plant Dynamics. “Bij nieuwbouw kan een lelieteler dus kiezen voor een kleinere WKK en minder lampen”, aldus Sander Hogewoning van Plant Lighting. Een tweede conclusie van de proef is dat de bloei van lelie door standaard rood/blauw LED-belichting wordt vertraagt.

In de proef werden lelies 16 uur belicht met 60 µmol SON-T, en ze kregen een aanvullende CO2-dosering. Dat leverde een gelijke takkwaliteit op als bij16 uur belichting met 90  µmol SON-T zonder extra CO2. In een derde behandeling werden lelies 12 uur met 90 µmol SON-T belicht, zonder extra CO2. Dat leidde in de eerste trek tot een iets mindere kwaliteit: de stengels waren iets minder stevig en de bollen verder leeggezogen.

Volgens Hogewoning bewijst de proef dat een lagere lichtintensiteit met aanvullend CO2 evenveel assimilaten-aanmaak oplevert als een hogere lichtintensiteit zonder CO2. “Voor het takgewicht maakt het niet uit of de benodigde suikers aangemaakt worden door meer belichting of door minder belichting in combinatie met CO2”, aldus Hogewoning.

Een andere behandeling met 60 µmol rood/blauw LED-licht was gericht op een compactere stengel. Echter, dit lichtspectrum leidde niet  tot kortere stelen. Waarschijnlijk strekten de stengels in deze behandeling langer door, omdat de bloei sterk vertraagd was (tot 2 weken). Bij eenzelfde intensiteit LED-licht met een breedbandspectrum ('wit licht') bleek geen sprake van vertraging te zijn. Dit is een belangrijk gegeven voor de toepassing van LED-licht bij lelie. Dit geldt ook voor andere siergewassen die wat betreft hun bloeisnelheid gevoelig zijn voor het kleurenspectrum van de lampen.

De wijze van belichting had nauwelijks invloed op het vaasleven. Alleen bij Robina en Santander onder rood/blauw LED trad sneller bladvergeling op. De onderzoekers vermoeden dat dit komt door de effecten van de lichtkleur op de hormoonaanmaak.

 

Onderzoeksrapport

Dit onderzoek is mede tot stand gekomen door de bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en het programma Kas als Energiebron. Valoya heeft LED-lampen beschikbaar gesteld. 

Meer nieuws