Lelies CO2-proef worden geoogst

De onderzoekers van Plant Lighting BV hebben in samenwerking met PPO, Plant Dynamics BV en DLV in 2013/2014 aangetoond dat een goede kwaliteit lelie geteeld kan worden bij minder belichting in combinatie met CO2 dosering. In een proef dit belichtingsseizoen willen zij de resultaten van vorig jaar bevestigen, en tevens een stap verder gaan. Het hoofddoel van de nieuwe lelieproef is om op jaarbasis 50% aan elektra voor assimilatie-belichting te besparen door minder te belichten. Een goede takkwaliteit moet hierbij behouden blijven. Sander Hogewoning van Plant Lighting vertelt over de voortgang van de proef.

“De kisten met lelies zijn eind september bij het IC in Bleiswijk de kas in gegaan. We hebben 4 rassen uitgekozen: LA hybride 'Brindisi', Longiflorum 'White Heaven' Oriental 'Santander' en OT 'Robina'. De behandelingen bestaan uit 90, 60 en 45 µmol/m2/s SON-T belichting met in de ene proefkas wel en in de andere proefkas geen CO2 dosering. In totaal zijn dit dus 6 behandelingen, in twee proefkassen.

De hypothese is dat de belichting met 60 µmol/m2/s met CO2 dezelfde opbrengst geeft als de zwaardere belichting met 90 µmol/m2/s zonder CO2. We baseren dit op fotosynthese-metingen en ook op een vorige proef, waarin we deze resultaten hebben gezien. Echter, telers merkten toen terecht op dat we ook moesten onderzoeken wat het verschil is tussen 60 µmol/m2/s met en zonder CO2-dosering. Als dat dezelfde opbrengst oplevert, dan wil dat overigens nog niet zeggen dat CO2 dosering geen effect heeft. Want dan is het misschien wel mogelijk om nog verder terug gaan met de lichtintensiteit. Daarom hebben we de 45 µmol/m2/s in de proef opgenomen.

In de derde proefkas willen we kijken hoe we tot het uiterste kunnen gaan met energiebesparing. We belichten met 60 µmol/m2/s SON-T en doseren CO2. Verder willen we met toepassingen als temperatuurintegratie en het eerder afschakelen van de belichting het optimale resultaat zien te bereiken.

De lelies worden momenteel geoogst en de resultaten volgen later. Alles moet eerst gewogen en gemeten worden. Telers van de begeleidingscommissie die hier kort geleden op bezoek waren vonden dat de lelies goed van kwaliteit waren. Ze hadden verder de indruk dat de takken in de behandelingen met CO2-dosering wat zwaarden van kwaliteit waren dan zonder. Ik waag me liever niet aan een voorspelling.  De onderzoeker in me zegt: eerst de cijfers zien, dan oordelen.

Oktober was een hele lichte maand. Dat beperkt de behoefte van het gewas aan assimilatiebelichting natuurlijk. Op 12 december gaan de kisten de kas weer in voor een tweede trek. Dan is het een veel donkerdere periode en wordt het spannend of we werkelijk een goede kwaliteit lelies kunnen telen met een veel lagere energie-input.

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws