Koppert Cress gaat warmer water opslaan

Koppert Cress

Koppert Cress in Monster gaat in een proefproject starten met de opslag van water met middelhoge temperatuur, zo'n 40 graden Celsius, in de ondergrond. Dat is een hogere temperatuur dan het momenteel toegestane maximum van 25 graden Celsius. Hiermee hoopt het bedrijf 400.000 kubieke meter aardgas en 900.000 kilo CO2 te besparen.

Het project is onderdeel van Green Deal 'Pilot Hoge Temperatuur Wateropslag'. Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland en directeur Robin Schaap van het glastuinbouwbedrijf Koppert Cress startten gisteren deze pilot voor duurzame glastuinbouw.

Koppert Cress streeft naar een duurzame bedrijfsvoering en wil daarom zoveel mogelijk warmte uit haar kassen hergebruiken. Doordat het water met een hogere temperatuur opgeslagen kan worden in de ondergrond, levert dit project naar verwachting een mogelijke besparing op tot 400.000 kubieke meter aardgas en 900.000 kilo CO2.

Provincie Zuid-Holland heeft goedkeuring verleend aan deze pilot en neemt er samen met het ministerie van Economische Zaken aan deel, omdat er daarmee aanzienlijke besparingen op energie en CO2-emissie plaats vinden. De provincie Zuid-Holland ondersteunt met haar economisch en ruimtelijk beleid de noodzakelijke vernieuwing en verduurzaming van de Greenports. Dat gebeurt door binnen de bestaande tuinbouwgebieden meer ruimte beschikbaar te maken voor innovatieve en toekomstgerichte bedrijvigheid.

De daadwerkelijke effecten en besparingen van de pilot worden enkele jaren continu gemonitord. De eerste resultaten daarvan zullen na een jaar bekend zijn.

Meer nieuws