Kansen voor optimalisatie CO2-dosering

Het in de winter aanhouden van hoge CO2-concentratie zorgt voor luie bladeren in paprika. Daardoor is de CO2 benutting in het voorjaar – als de ramen open gaan en de hoge CO2 concentraties moeilijker haalbaar zijn – circa 30% lager omdat de planten dan ‘gewend’ zijn aan de hoge concentraties. Dit bleek tijdens een themabijeenkomst CO2 voor glasgroentetelers op 29 oktober in Honselersdijk. De bijeenkomst werd georganiseerd door Telersvereniging TTO, LTO Glaskracht Nederland en de Demokwekerij in het kader van de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen. Zo'n 40 telers bezochten de bijeenkomst.

Onderzoek van Plant Lighting, Plant Dynamics, Inno-Agro en Demokwekerij Westland in het kader van het Programma Kas als Energiebron wees uit dat het fenomeen luie bladeren niet bij tomaat optrad. Hierbij werden paprika- en tomatenplanten blootgesteld aan concentraties van 1000 ppm. Als de concentratie dan daalt naar 400 ppm wordt de CO2 minder efficiënt opgenomen bij paprika. Dit komt door een verminderde werking van het enzym Rubisco dat CO2 bindt in planten.

Ander belangrijk resultaat
Een andere belangrijk resultaat van het onderzoek was dat CO2 doseren boven de 700 – 800 ppm voor paprika en 600-700 ppm voor tomaat weinig toegevoegde waarde heeft. Sander Hogewoning van Plant Lighting gaf aan dat boven die concentraties de productie nauwelijks meer toeneemt. Hij gaf aan dat het zelfs kan lonen om in de zomer wat licht te verliezen door bijvoorbeeld krijt of een scherm om daardoor de luchtramen meer dicht te houden om meer CO2 in de kas te houden.

Jacco Besuijen van Prominent gaf in een presentatie aan dat zij dit ook aanhouden binnen de Prominent groep mede ook vanwege dat boven die concentraties er ophoping van met name NOx een probleem kan geven voor gewasschade. Gertjan Bosman van EMS gaf in zijn prestentatie aan hoe dat te voorkomen is middels een meetpaal in de kas die op kasniveau onder andere de concentraties van NOx en etheen kan meten.

LTO Glaskracht Nederland en Tuinbouw Techniek Ontwikkeling (TTO) werken sinds 2014 samen voor de verbinding met hun innovatie-expertise. Met deze samenwerking maakt LTO Glaskracht Nederland voor aangesloten ondernemers verbinding met de innovatie-expertise van TTO. De krachtenbundeling betekent anderzijds dat de innovatie-initiatieven van TTO makkelijker worden meegenomen in beleid en lobby.

Volgende bijeenkomst
Op 5 november in Asten-Heusden worden de resultaten nogmaals toegelicht.

Youtube-film
De onderzoekers geven een toelichting over het onderzoek naar luie huidmondjes,

Samenvattingen van de presentaties
'Kasluchtkwaliteit' / Environmental Monitoring Systems (EMS) 

'Kasluchtkwaliteit' / Prominent

'Zuiniger met CO2 bij gelijkblijvende of hogere productie? / Plant Lighting

Meer nieuws