Jaap Vreeken: ‘Focus op duurzaamheid door combinatie zonnepanelen en gebruik gelijkspanning’

Nog niet alles werkt naar volle tevredenheid, maar bouvardiateler Jaap Vreeken is ervan overtuigd dat de meest recente innovatie op zijn bedrijf in Rijsenhout de gewenste energiebesparing van 25% oplevert. Dat project op 2 ha is de overgang van gangbaar belichten op wisselspanning naar gebruik van gelijkspanning. Als op zijn bedrijf ook zonnepanelen worden geïnstalleerd, krijgt Vreekens streven naar optimale duurzaamheid een extra impuls.

“Nu belichten de lampen in delen van de kas soms alleen de grond en kaal gewas, of krijgen de planten meer licht dan op dat moment nodig is. Daarin is veel energiebesparing mogelijk.” Vreeken Bouvardia is initiatiefnemer van dit unieke samenwerkingsproject voor assimilatiebelichting met gelijkspanning, waarbij diverse partijen zijn betrokken. “Belichting met gelijkspanning – DC – is duurzamer en goedkoper”, zo onderbouwt eigenaar Jaap Vreeken het initiatief, dat in de glastuinbouw met grote belangstelling wordt gevolgd. Die duurzaamheid zit in vermindering van het gebruik van elektriciteit door slim te belichten. Lees verder.

Bekijk hier alle eerder verschenen profielen.

Meer nieuws

Zomer in mei

In de 2SaveEnergieKas groeien de paprika’s van het ras Maranello goed. Het gewas staat er volgens de telers goed op. Een goede, niet te hoge...

Lees meer