Is lichtkleur wel zo belangrijk?

Stand van zaken rond het onderzoek 'Activeren van Fotosynthese door sturing op huidmondjesopening' door Sander Pot van Plant-Dynamics.

“Plant Dynamics en Plant Lighting zijn in de laatste fase van bovenstaand onderzoek. Dit onderzoek richt zich op de gewassen Bromelia (Guzmania), Anthurium, en Miltoniopsis, waarbij wordt gekeken naar de huidmondjes en fotosynthese response van deze gewassen op de proeffactoren vocht, daglengte en lichtkleur. Inmiddels is een 2e serie planten ingezet. Alleen de behandelingen worden herhaald die in proefronde 1 het meeste effect lieten zien + een extra behandeling ‘temperatuur’ en ‘lichtintensiteit’ zijn opgenomen in deze proefronde.

Het doel van dit onderzoek is het stimuleren van de opening van de huidmondjes, zodat de plantfotosynthese stijgt. Uitgangspunt hierbij is minimaal eenzelfde groei te realiseren, maar dan in een kortere tijd en met een betere benutting van het daglicht. Hierdoor zijn minder belichtingsuren voor dagverlenging nodig.

Het onderzoek bestaat uit 2 fases:

1) Praktijkmetingen, waarbij wordt geïnventariseerd wanneer en in welke mate de huidmondjesopening beperkend is voor de fotosynthese

2) Proefnemingen onder geconditioneerde omstandigheden in klimaatunits, waarbij de planten worden blootgesteld aan de proeffactoren vocht, daglengte en lichtkleur. Deze fase bestaat uit 2 proefrondes van 12 weken met een mogelijkheid (in overleg met de BCO) voor eventuele bijstelling van de behandelingen in de 2e proefronde.

De praktijkmetingen zijn afgerond, waarbij regelmatig een limitatie van de huidmondjesopening (Gs) op de fotosynthese is geconstateerd. Factoren als vocht (oplopende VPD) en tijdstip van de dag spelen hierbij een belangrijke rol.

 

Voorbeeld praktijkmeting Bromelia: gedurende de dag is aan steeds nieuwe bladeren de fotosynthese en Gs gemeten bij  een vast lichtniveau en CO2 concentratie. Deze waarden zijn tegen elkaar uitgezet in bovenstaande figuur. Duidelijk te zien is dat de fotosynthese in de middag wordt gelimiteerd door lage Gs.

Fase 2 van het onderzoek is gericht om meer inzicht te krijgen welke factoren van belang zijn bij de huidmondjessluitingen en, misschien nog wel belangrijker………….hoe kun je deze blokkade opheffen! Vanuit bestaande kennis, metingen in de praktijk en in samenspraak met de BCO is besloten voor behandelingen lichtkleur, daglengte en RV volgens onderstaand schema:

 

N.B.1: het daglicht wordt gesimuleerd met een speciale ‘daglicht’ lamp.

N.B.2: de RV van alle behandelingen is 65-70% (VPD≈0.9); bij hoog RV is de VPD <0.5.

N.B.3: de daglengte is steeds 15 uur (behalve de korte dag behandeling is 11 uur).

Uitgangspunt is een gesimuleerde teelt onder wintercondities. Vandaar dat is gekozen voor een lichtsom van 4,25 mol/dag en een basis belichting van SON-T met 50 µmol/m2/s en een maximale lichtintensiteit van 120 µmol (daglicht + SON-T).

De planten zijn ingezet in week 33. Fotosynthese metingen zijn uitgevoerd aan nieuw ontwikkelde bladeren bij de diverse behandelingen. De metingen zijn gestart vanaf week 44.

Anthurium
Metingen wijzen uit dat onder de gekozen teeltomstandigheden (wintercondities met maximaal 120 µmol aan licht) nauwelijks sprake is van limitatie op de fotosynthese door huidmondjesblokkade.

Bij de verschillende lichtkleur behandelingen is de Gs over de dag vrijwel gelijk. Bij hoog RV zien we wél de hoogste Gs! De verwachting is dat de hoog RV behandeling het meest zal profiteren van hogere lichtniveaus.

Dit wordt getoetst in ronde 2.

Bromelia
De fotosynthese neemt nauwelijks toe wanneer PAR wordt verhoogd van 50 naar 120 µmol. Met andere woorden de fotosynthese wordt al bij laag licht sterk gelimiteerd! Ook is er een fors ‘einde dag’ effect, waarbij de fotosynthese nog verder weg zakt. Dit geldt voor alle licht(kleur) behandelingen. Alleen hoog RV doet het weer beter.

Een belangrijke vraag die opduikt is of de fotosynthese gelimiteerd wordt door de huidmondjes of dat de plant gewoon niet meer assimilaten nodig heeft voor zijn (trage) groei.

Dit zal worden getoetst in ronde 2 met een extra behandeling bij hogere temperatuur (hogere sink).

Miltoniopsis
Ook bij Miltoniopsis is onder de gegeven teelt omstandigheden sprake van een duidelijke limitatie op de fotosynthese. Dit speelt vooral bij 120 µmol PAR. Naast extra blauw heeft hoog RV het meest positieve effect op de huidmondjesopening en daarmee ook op de fotosynthesesnelheid.

Deze behandelingen zullen in ronde 2 worden herhaald.

De verwachting is dat begin januari 2015 alle proefnemingen klaar zijn, met kort daarop de verslaglegging."

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws