Goede eerste ervaringen met Ventilationjet

Peter van Weel van Wageningen UR Glastuinbouw

In het kader van het project 'Monitoring HNT' volgt Peter van Weel een proef op een chrysantenbedrijf waar met het Ventilationjet-systeem wordt ontvochtigd. 

"Sinds een aantal maanden wordt in een proefafdeling op een chrysantenbedrijf ervaring opgedaan met het zoveel mogelijk gesloten houden van de verduistering in combinatie met ontvochtiging via een Ventilationjet-systeem. Wat direct al opviel was dat zowel de RV als de temperatuurgelijkheid toenemen door het gesloten houden van het scherm. Omdat dankzij de temperatuurgelijkheid de kans op condensvorming zelfs bij een hogere RV klein is, werd besloten om het bovennet als eerste in temperatuur te verlagen. Dat heeft geen zichtbare problemen in de teelt opgeleverd.

Als het verduisteringsdoek sluit valt op dat de kastemperatuur veel minder snel daalt dan in de referentie afdeling, ondanks het feit dat de bovenverwarming dan uit staat. Dat heeft te maken met het constant aanstaan van het ondernet, de warmte die uit de bodem komt, de beperking van uitstraling door het volledig gesloten scherm en de beperkte luchtdebiet van 5 m3/m2/uur van de Ventilationjet.

In de referentieafdeling wordt een kier getrokken in de verduistering zodra het donker wordt. Daardoor koelt deze afdeling sneller af. Toch heeft de combinatie van een hogere RV en een hogere nachttemperatuur niet tot problemen geleid met de kwaliteit of de productie.

Naar aanleiding van deze ervaringen staan we nu op een tweesprong. Om nog meer energie te besparen moet de temperatuur van het ondernet ook omlaag. Gezien de te hoge kastemperatuur moet dat makkelijk kunnen, maar de vraag is uiteraard wat de gevolgen zijn voor de vochthuishouding binnen het gewas en de kwaliteit of productie.

Theoretisch zal het ontbreken van kouval, die je normaal bij kieren hebt, leiden tot meer tolerantie op het gebied van vochtbeheersing. Aan de andere kant bestaat er bij telers die Het Nieuwe Telen toepassen nog al eens de neiging om de temperatuur verder weg te laten zakken dan normaal, omdat men ze het gevoel hebben dat de ontvochtigingsinstallatie scherpere grenzen mogelijk maakt. Daar past echter een zeer dringende waarschuwing. Naarmate het verschil in temperatuur met buiten kleiner wordt zal het steeds moeilijker worden om door middel van ventilatie vocht af te voeren."

Onderste foto: De Ventilationjet bestaande uit een bovenventilator die 5 m3/m2/uur door het schermdoek aanvoert en daaronder een VFloFan die de warme kaslucht mengt met de aangevoerde koude, droge lucht.

Het project 'Monitoring HNT' wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

 

Meer nieuws