Gewasfotosynthese meten: een uitdaging!

Anja Dieleman (Wageningen UR Glastuinbouw)

Fotosynthese is de basis voor groei en productie van een gewas. Omdat de fotosynthese heel snel reageert op veranderingen in het kasklimaat (met name licht en CO2), is de fotosynthese geschikt om te monitoren of het klimaat is ingesteld naar de behoefte van de plant. Het ideale meetsysteem hiervoor meet continu een groot oppervlak, hangt niet in de weg, is storingsvrij en niet te duur. Echter, zo’n systeem bestaat nog niet.

Door Wageningen UR Glastuinbouw en PhenoVation zijn twee meetsystemen ontwikkeld en getest in proefkassen. De gewasfotosyntesesensor is een softsensor die de CO2-opname van een hele kas bepaalt. Deze monitor geeft een goed beeld van het fotosyntheseverloop wanneer het kasklimaat stabiel is. De CropObserver (fluorescentiesensor) geeft een goed beeld van de efficiëntie van de fotosynthese van een oppervlakte van circa 3 x 3 m2 gewas.

In de praktijk
Beide systemen worden verder beproefd op twee tomaatpraktijkbedrijven. De CropObserver draait daar naar behoren en levert continu een goed beeld van de efficiëntie van de fotosynthese. Daaruit blijkt dat tomaten de hele dag door de lichtenergie die ze opvangen efficiënt benutten voor de aanmaak van assimilaten. Aan het eind van de dag zijn ze niet ‘verzadigd’.

De gewasfotosynthesesensor heeft goede gegevens nodig van de hoeveelheid gedoseerde CO2. Dat blijkt in de praktijk lastiger dan gedacht. Wanneer CO2 gedoseerd wordt via meerdere buizen vanaf de WKK naar meerdere afdelingen, geregeld met ventilatoren met meerdere standen met daarbij ook buitenluchtaanzuiging, is het registreren van de ventilatorstand per 5 minuten onvoldoende om het aantal gedoseerde kilo’s CO2 te bepalen. Momenteel wordt gewerkt aan alternatieven.

De output van de sensoren wordt nog verbeterd. De metingen leveren veel gegevens op, maar ook vragen over o.a. de efficiëntie van het lichtgebruik. We werken verder om onze sensoren zo goed mogelijk antwoord op deze vragen te laten geven.

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws