Fotosynthese metingen Futagrow-project

Joël van Staalduinen van Inno-Agro

Op 1 september 2014 is in de Futagrow afdeling van Demokwekerij Westland het project 'Systeeminnovatie Futagrow voor een duurzame belichte groenteteelt' gestart. In dit onderzoek wordt gezocht naar mogelijkheden om energie te besparen door de lichtbenutting van het gewas te optimaliseren. Verschillende onderdelen van het onderzoek worden uitgelicht in artikelen op deze weblog van Joël van Staalduinen van Inno-Agro en wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang van het onderzoek. In het derde deel zoomt hij in op het fotosynthese-onderzoek.

"Een belangrijke basis van het succes van Futagrow is het beter benutten van het aanwezige licht. Dit geldt voor natuurlijk licht en voor groeilicht. Jaarrond wordt meer dan 95% van het beschikbare licht opgevangen door het gewas.  Het fotosynthese onderzoek richt zich op het zo efficiënt mogelijk omzetten van licht in assimilaten.

Onderzocht wordt welk deel van de plant in welke periode van de teelt welke mate van fotosynthese efficiëntie heeft. Door middel van fotosynthese metingen wordt onderzocht of een bepaald type belichting op een bepaald deel van de dag en in een specifieke levensfase van de plant wel of niet zinvol is, met als uiteindelijk doel de inefficiënte belichtingsuren te vermijden.

Uit de eerste metingen komen een aantal interessante dingen naar voren. Onderzocht is of de omzetting van licht in het 18e belichtingsuur minder efficiënt verloopt dan in de uren ervoor. Dit blijkt niet het geval, alle uren wordt licht even efficiënt omgezet. Verklaring is dat de belichtingsniveaus relatief laag zijn ten opzichte van buitenlicht in de zomer. Tomaat kan veel meer licht aan dan met kunstlicht wordt gegeven.

Ook is onderzocht of bij het aanzetten van de belichting in de nacht de plant direct start met fotosynthese, of dat er een opstart effect is. Dit effect is ook onderzocht voor opstarten met LED in plaats van met SonT. In alle gevallen reageert de ETR* direct op licht (PAR) en is de omzetting direct efficiënt. Dit zou kunnen betekenen dat het niet uit maakt of met 50% van de belichting wordt gestart, met 100% belichting, met LED of met LED-tussenlicht. Of de ETR ook werkelijk wordt omgezet in suikers, en of die vervolgens zinvol benut worden is niet onderzocht, maar het relatief lage lichtniveau van kunstlicht is dit wel te verwachten."

*ETR staat voor elektronen transport, dit is een van de stappen in de omzetting van licht in suiker en is door middel van Fluorescentie metingen eenvoudig te bepalen. Onder normale omstandigheden is ETR een bruikbare eenheid om Fotosynthese te bepalen. Bij hoge instraling, laag RV of laag CO2 is ETR niet meer betrouwbaar, maar tijdens het belichtingsseizoen komen deze omstandigheden niet voor.

In deze video wordt het fotosynthese onderzoek kort toegelicht.

Meer informatie over Futagrow

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ) en door bijdragen van private partijen: Demokwekerij Westland, Prominent, RijkZwaan, Triomaas, Van Iperen, Jiffy, NoordamPlants, Philips, Lemnis Lighting, Hortilux, Hageluniefonds en Rabobank innovatie fonds. 

Meer nieuws