'Dubbel scherm langer dicht'

Peter de Jong, van Auberginekwekerij De Jong in Dinteloord (5,5 ha), heeft vorig jaar meegedaan aan de cursus Het Nieuwe Telen. Door de kennis die hij opdeed op zijn bedrijf in de praktijk te brengen, heeft hij al goede resultaten op het gebied van energiebesparing geboekt.

“Drie jaar geleden hebben we een nieuwe kas laten bouwen, met daarin twee energieschermen. Het was wel even wennen om die goed te benutten. Het eerste jaar hadden we de twee schermen samen maar 350 uur dicht, in het tweede jaar 600 uur. Het afgelopen jaar haalden we 1000 uur en dat terwijl het een zachte winter was, waardoor je in principe minder zou hoeven te isoleren. We hebben dat gerealiseerd door minder minimum buis in te zetten en door een hoger kastemperatuur te accepteren. Aanvankelijk was de minimum buistemperatuur 35 graden C. Vorig jaar was dat 30 graden C, dat scheelt veel.

Door de hogere temperatuur in de kas hebben we minder last van het vocht. Want als de temperatuur boven het scherm lager is, gaat het vocht automatisch door de schermen naar boven. Het is daarbij belangrijk om een zo groot mogelijk temperatuurverschil tussen boven en onder de schermen aan te houden. Ik ben er trouwens nog niet helemaal uit wat de beste manier is om boven het scherm te luchten. 

De werkwijze om meer te isoleren heb ik op de HNT-cursus geleerd.  In de cursus leer je op een heel andere manier met het kasklimaat om te gaan. Meer geredeneerd vanuit de natuurkunde en het gewas. Een ander voorbeeld is de uitstraling ‘s nachts naar de hemel. Daar hadden we nog nooit rekening mee gehouden, maar de planten hebben daar wel last van. We kieren daarom nu zo min mogelijk. Dat zorgt ook voor minder temperatuurverschillen in de kas. We merkten ook dat aubergine meer vocht verdraagt dan we altijd hebben gedacht.

Doordat we nu een hogere etmaal temperatuur aanhouden neemt de groeisnelheid van het gewas toe, terwijl we ook energie besparen. Gedeeltelijk komt dat door de zachte winter, maar zeker ook door HNT. We willen de buistemperatuur nog verder omlaag brengen en daarvoor gaan we Vertifans installeren. Daar verwacht ik veel van.

Ik ga ook meedoen aan de vervolgcursus HNT die eind januari begint. Ik vind het belangrijk om ervaringen uit te wisselen met andere telers. Er sluiten zich nieuwe telers bij de groep aan. Dat kan interessant zijn.

Niet alles wat ik op de cursus leer breng ik in de praktijk. Voordat je dat doet, moet je er helemaal achter staan en moet je de teeltmaatregel goed begrijpen. Doe je dat niet, dan kun je voor verrassingen komen te staan. Ik zet zelf vraagtekens bij uitstraling ‘s nachts wegscherm in de zomer.  Om de assimilaten in de groeipunten te krijgen streven we ernaar om de nachttemperaturen in de zomer juist zo laag mogelijk krijgen. Ik denk verder dat je de teeltmaatregelen een voor een moet veranderen. Doe je er drie tegelijk, dan kun je het spoor bijster raken, want je weet niet goed wat de oorzaak van veranderingen in het klimaat is.”

De cursus HNT worden gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws