De productie gaat weer omhoog

Edwin van der Knaap van DLV Plant

Van der Knaap gaat in op de laatste ontwikkelingen van de proef Perfecte roos.

"De bloemgewichten waren de afgelopen 5 weken onder de maat, maar dat herstelt zich: de bloemen wegen nu gemiddeld ruim 55 gram. Vorige week en de week daarvoor was de productie wat lager. Dat komt doordat het weer eind augustus omsloeg. Deze week hebben we wel veel rozen geoogst: de totale productie ging over de 11 kg/m2 heen.

We gaan nu intensiever onderdoor knippen; dat doen we bij circa 40 % van de bloemen. De steellengte van de rozen is gemiddeld ruim 10 cm langer dan op bedrijven met traditionele teelmethodes. Voor een klein deel komt dat doordat het gewas jong is, maar voor het grootste deel is dat het gevolg van het koelen en het beter sturen van temperatuur en vocht.

De druk van ziektes en plagen is laag. De trips-druk is wel toegenomen, maar niet alarmerend. Om trips te lijf te gaan, hebben we het bewas twee keer met Vertimec bespoten. Nu de nachten kouder worden, wordt het gemakkelijker om het vochtgehalte onder controle te houden. Bij temperaturen van 12C werkt de ontvochtiging goed, terwijl dat bij 15o C lastiger is. Dan zetten we de minimum buis in, in combinatie met OPAC (Oval Pipe Air Conditioning). Doordat de nachten langer worden, gaan we ook intensiever belichten, waardoor het vochtprobleem vanzelf wordt opgelost.

Het gasverbruik vanaf januari is 12 m3/m2, maar we hebben wel bijna 40 kWh/m2 meer stroom gebruikt. Volgens onze planning zouden we nu op 216 kMh hebben verbruikt. Een groot deel van de beoogde besparing op stroominput hebben we daarom niet gerealiseerd. Daar staat tegenover dat de productie 10% hoger is, dan dat we op basis van stroom-input zouden verwachten."

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws