Bladplukken: doorgaan en stoppen

"In het project ‘Het Nieuwe Gewas’ wordt in tomaat meer dan normaal blad geplukt (55% ten opzichte van 33%). Bij het bezoek van de grote begeleidingscommissie werd door de telers opgemerkt dat het gewas bij Wageningen UR er nog steeds vegetatief bij staat. De verschillen die opvallen zijn de lengtegroei die bij veel bladplukken duidelijk minder is. Het gewas oogt bij meer bladplukken veel opener en de planten ongelijker. Bij dit laatste is het de vraag of deze ongelijkheid door de veel opener structuur van het gewas meer opvalt. In de discussie werd er duidelijk voor gekozen om de behandelingen in het experiment gewoon door te zetten, dus blijven bladplukken want het gewas maakt nog voldoende blad. Het bladplukken heeft ook een effect op de totale wateropname door het gewas. Die was in de zeer open kas ongeveer 10% kleiner dan in de standaard kas.

De grote begeleidingscommissie keek voorafgaand aan het bezoek bij Wageningen UR ook bij één van de praktijkbedrijven waar proeftuin Zwaagdijk een proef met bladplukken uitvoert. De proeven worden uitgevoerd op het grove ras Merlice en de cocktailtomaat Brioso. Ook in de praktijk zijn grote verschillen tussen de bladstrategieën zichtbaar. We zien echter nu dat de gewasontwikkeling erg onder druk komt te staan, waardoor extra bladplukken niet meer verantwoord is. De plant heeft met het toenemende licht zijn ‘longen’ extra hard nodig. Er moet hier dan ook juist op groei van het gewas gewerkt worden.  

De verschillen tussen de aanpak van Wageningen UR en de praktijkbedrijven zijn zeer leerzaam. Ze laten zien dat bladplukken een maatregel is die in een geheel van teeltmanagement een terechte plaats heeft  en kan bijdragen aan een verdere optimalisatie van de belichte teelt. De proeven gaan zowel bij Wageningen UR als in de praktijk door, maar nu wel met een verschillende aanpak."

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Eerdere blog

Beschrijving proef Wageningen UR Glastuinbouw

Beschrijving praktijkproef

Meer nieuws