'Bewust omgaan met CO2-doseren'

Arie de Gelder van WUR Glastuinbouw

Onlangs verscheen het rapport ‘CO2 niet meer dan genoeg’ over onderzoek naar CO2-dosering in tomaat dat in 2012 plaatsvond. De doelstelling van de praktijkproef, om met minder CO2 toch een goede  productie te behalen, is niet gehaald.  Afgaande op de resultaten van dezelfde proef een jaar eerder raadt WUR onderzoeker Arie de Gelder telers aan bewust met CO2-dosering om te gaan.

De proef met tomaten, waarin uiteindelijk 17 kg CO2/m2 is gedoseerd en 26m3/m2 gas is gebruikt, leverde een productie op van 62,6kg/m2. Dat is niet hoog voor tomaten. Hoe het komt dat de productie zo laag uitviel kunnen de onderzoekers niet verklaren. Afgaande op de resultaten van een proef een jaar eerder, lijkt de tegenvallende oogst volgens De Gelder niet door de lage CO2-dosering te komen. “In die proef, waarbij wel een vergelijk tussen twee doseerhoeveelheden mogelijk was, was er slechts een klein productieverschil.”  

Volgens De Gelder is het voor een goede tomatenproductie niet nodig om meer dan 700 tot 800 ppm CO2 te doseren. “Je  behaalt misschien geen topproducties, maar extra doseren voegt nog maar weinig toe. Een dosering van 600 tot 700 ppm voorziet in het grootste deel van de CO2-hehoefte van planten. Het is ook goed om te weten dat de CO2-concentratie in de buitenlucht hoger is dan vroeger. Die gaat richting de 400 ppm. Het is belangrijk voor telers om bewust met CO2 om te gaan en zelf uit te testen welke dosering de optimale resultaten oplevert”, aldus De Gelder.

Dit onderzoek is mede tot stand gekomen door de bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en het programma Kas als Energiebron.

Meer nieuws