Alles over CO2 doseren potplanten

80-90% van de tuinders die CO2 doseren, hebben te maken met een negatief effect van rookgassen op planten. Ook blijkt er nog optimalisatie mogelijk in hoeveel en wanneer CO2 te doseren. Dit bleek tijdens de bijeenkomst ‘Meer rendement uit CO2 bij potplanten’, die 3 juli bij de Demokwekerij Westland plaatsvond. De organisatie was in handen van TTO en LTO Glaskracht Nederland.

De groep werd na ontvangst door Stefan Persoon (Inno-Agro) rondgeleid in de CO2-faciliteit. Daar wordt middels posters, video’s en kleine demonstraties interactief kennis overgedragen rondom CO2-gebruik en -voorziening. Het werken aan externe CO2-bronnen is essentieel om in de toekomst de glastuinbouw te kunnen voorzien van CO2. Binnen het programma Kas als Energiebron wordt hier hard aan gewerkt.

Sander Pot (Plant Dynamics) lichtte de laatste inzichten vanuit het onderzoek toe. Zo is bij Kalanchoe de optimale concentratie 700 PPM, daarboven gaan de huidmondjes snel dicht en heeft meer doseren weinig zin. Daarnaast heeft de luchtvochtigheid bij een aantal potplanten grote invloed op de huidmondjesopening. Bij een droog klimaat knijpen de huidmondjes, waardoor de CO2 slecht opgenomen wordt en de fotosynthese sterk terugloopt. Een vraag bij potplanten is echter nog hoe de planten zich op langere termijn aanpassen aan de CO2-concentratie. Bekijk hier de presentatie van Sander Pot.

Jan-Kees Boerman (EMS) maakte de ondernemers bewust van de gevaren van CO2 doseren voor de planten. Uit de praktijk blijkt dat er nog steeds flinke schade kan ontstaan door met name etheen en NOx. Door online de concentraties op kasniveau te meten kan voorkomen worden dat de zogenoemde effectgrenswaarden voor de planten overschreden worden. Door de CO2-checklist te gebruiken kan voorkomen worden dat er te veel schadelijke stoffen in de kas komen. Meer informatie is ook te vinden in deze leaflet. Bekijk hier de presentatie van Jan-Kees Boerman.

In de discussie werden de tuinbouwondernemers geprikkeld om sturing te geven aan vervolgonderzoek binnen o.a. het programma Kas als Energiebron en zich hierbij te verenigen. Dit ook omdat met het wegvallen van het Productschap Tuinbouw de collectieve financiering vanuit het bedrijfsleven voor onderzoek wegvalt. Interesse was er juist rondom de optimalisatie van de CO2 dosering.

Meer nieuws