Al redelijk op weg met HNT

Leo van der Valk van Gebroeders Van der Vlak uit Vierpolder met 4 ha paprika

"Nadat ik een aantal middagen aan de studiegroep HNT heb deelgenomen ben ik niet rigoureus anders gaan telen.  We telen al zeker vijftien jaar met een bewust lager ingestelde minimum buis en minimum raam en we schermen al vrij veel om energie te besparen. Daarmee zijn we al redelijk op weg met HNT. Toch is de studiegroep  interessant. Ik leer over de theoretische achtergrond van de verschillende teeltmaatregelen. Ook gaan we  met elkaar dieper in op bepaalde teeltomstandigheden.  De opzet is om in te loggen op een computer van een teler, waardoor we de actuele stand van zaken kunnen bekijken en daarover met elkaar van gedachten kunnen wisselen.

Wat me opvalt is dat veel telers er nog van uitgaan dat planten altijd moeten verdampen.  Ze willen geen hoge luchtvochtigheid, want dat is volgens hun niet goed voor de planten.  In het verleden dacht ik ook zo, totdat ik een plantspanning- en sapstroommeter ging gebruiken, waarmee ik inzicht kreeg in de verdamping van planten. Toen ik op een kwakkeldag met weinig zon vanwege het vocht  het doek opendeed en de buis aantrok had ik verwacht dat de verdamping wel zou toenemen. Maar wat bleek: de verdamping nam juist sterk af. Achteraf is dat logisch, want als je het isolerende doek weghaalt daalt de temperatuur in de kop van de plant met 1,5 tot 2 graden. Daardoor stopt de verdamping, want  de koelende werking is niet meer nodig. In de studiegroep wordt zo'n praktijkvoorbeeld theoretisch onderbouwd.

Een ander interessant discussiepunt op de studiegroep ging over de minimale verdamping die nodig is om planten gezond te houden en van voldoende voedingstoffen te voorzien. In deze discussie werd mijn visie bevestigd dat op bepaalde momenten zonder minimum buis het gewas toch voldoende verdampt.  Ook de lichtbenutting kwam aan de orde. Als je het scherm opent haal je energie binnen, maar je verliest ook energie. Welke keuze maak je?

En hoe ver kun je gaan met de vochtigheid in de kas? Dat is een belangrijke vraag omdat ons huidige ras gevoelig is voor de schimmelziekte Mucor.  We moeten dus alert zijn om niet te vochtig te telen. En dat doen we ook niet. Wij telen niet op het scherpst van de snede. Ik neem voldoende marge om met een rustig gevoel in slaap te kunnen vallen.

Ik zie de studiegroep als een opfriscursus. Echt revolutionair is het allemaal niet, maar met de leerstof kan ik bewuster met de regelingen omgaan. Verdere stappen in HNT, zoals  luchtbehandelingskasten, wil ik niet nemen. Als ik die neem, zou ik eerst een nieuwe toko moeten bouwen en dat doe je niet zo maar. Onze kas is  4 meter hoog en daardoor te laag voor geavanceerde technieken."

De studiegroepen HNT worden gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws