Second opinion WKO-systemen

Beschrijving

In dit project worden eventuele gebreken in de geplande systemen aangegeven en van verbeteropties voorzien. Ook wordt gekeken naar optimalisatie van de systeemontwerpen, zodat de kans op positieve ervaringen in de praktijk wordt vergroot. Verder worden de succesfactoren van semi-gesloten kasprojecten vastgesteld in een stappenplan.

Resultaten

Bij teelten met relatief veel koelbehoefte en weinig belichting is toepassing van warmtepompen met warmtekoude opslag (WKO) de optimale energiebesparingsmogelijkheid. Voor teelten waarbij koeling niet noodzakelijk is en veel belichting nodig is, is WKK voorlopig nog een goede optie. Toepassing van WKO met warmtepompen levert dan geen extra besparing op. Als er warmte aan derden geleverd kan worden, is dit wel een optie. Voorop staat daarbij altijd de verlaging van de behoefte aan verwarming, koeling, belichting (en CO2) in samenhang met de aspecten van Het Nieuwe Telen. Denk aan extra schermen, ontvochtigen met gedoseerde toevoer van buitenlucht en hogedruk bevochtiging bij koeling.

Projectnummer 13414
Startdatum 01-08-08
Einddatum 01-12-08
Afgerond Ja
Budget €-
Uitvoerder Overige Uitvoerders
Document

Onderzoek en projecten zonne-energie

Elkas II

Afgerond

In het Elkas I project kwam een aantal knelpunten naar voren, vooral op het gebied van het mechanisch ontwerp, de NIR folie en de zonnecel...

Lees meer