De ervaringen van Rijk Zwaan met WKO

Op de website van Gebruikersplatform Bodemenergie vertelt Arie Goos van Rijk Zwaan over de ervaringen met WKO.

Binnen Kas als Energiebron bestaat een gebruikersgroep Warmte Koude Opslag WKO) die onderlinge ervaringen uitwisselt. De huidige groep bestaat uit een tiental glastuinbouw bedrijven die zo’n tweemaal per jaar bijeen komt. Tijdens die bijeenkomsten komen onderwerpen aan de orde zoals:

  • Bereiken van balans in energie en volume (warmte- en of koude-overschot) in de bodem en maatregelen ter verbetering
  • Systemen voor monitoring, besturing en uitwisseling van data met ‘gangbare’ klimaatcomputers
  • Innovatieve methoden om restwarmte te winnen, opslaan en benutten (oppervlaktewater, koelcellen, rookgassen, etc.)om de balans te herstellen bij warmte tekort
  • Efficiënt gebruik van warmtepompen (praktisch en bedrijfseconomisch)
  • Relatie met de overheid (regelgeving, monitoring, vergunningen, etc)
  • Onderzoeken van de mogelijkheden van hoge(re) temperatuuropslag

Ervaringen met WKO
Ook in andere sectoren wordt gebruik gemaakt van WKO en daarom hebben LTO Glaskracht Nederland en Kas als Energiebron toenadering gezocht met het Gebruikersplatform Bodemenergie. Ook hebben individuele glastuinbouwbedrijven aansluiting gezocht bij het platform.

Een van die bedrijven is Rijk Zwaan, dat op haar vestiging in Fijnaart gebruikmaakt van WKO. De beheerder van de installatie, Arie Goos, heeft recent op de website van het platform, zijn ervaringen met WKO en de omgang met de leverancier gedeeld.

Aansluiten bij het Gebruikersplatform?
Bedrijven die ook willen deelnemen aan de gebruikers WKO van glastuinbouwbedrijven of zicht willen aansluiten bij het Gebruikersplatform Bodemenergie kunnen voor informatie terecht bij Aat Dijkshoorn.

Meer aardwarmte nieuws