1. Temperatuurverschillen met energiescherm

    In de winter van 2005-2006 is door een groep tomatentelers geconstateerd dat er een probleem is met de temperatuursverdeling in de kas. De vermoedelijke oorzaak is een zogenaamd open schermdoek. Door

    Afgerond

  2. Temperatuurverlaging in de ochtend

    In deze studie wordt door middel van interviews nagegaan hoe ondernemers met de gewassen sla, freesia en tomaat omgaan met hun temperatuurstrategie op het moment van scherm openen. Door berekeningen m

    Afgerond

  3. Stimuleren intensivering schermgebruik door vergelijking voorbeeldbedrijf

    Het blijkt dat de risicoperceptie ij telers een intensivering van het schermgebruik in de weg staan. Daarnaast hanteren telers soms vaste waarden voor setpoints, zoals 's-ochtends voor het openen van

    Afgerond

  4. Wanneer schermen: geeft morgenstond goud in de mond?

    Dit project beoogt energiebesparing te realiseren door te bepalen op welke momenten van de dag het beste geschermd kan worden en op welke wijze het scherm zo efficiënt mogelijk geopend kan worden. Dit

    Afgerond

  5. Software voor energiebesparing op maat

    In dit project wordt een softwarepakket ontwikkeld waarmee individuele ondernemers hun beslissingen ten aanzien van (combinaties van) energiebesparende maatregelen voor hun bedrijf kunnen ondersteunen

    Afgerond

  6. Haalbaarheid fluorescerend energiescherm

    In dit project wordt vastgesteld of voorzien van energieschermen met fluorescerende pigmenten het mogelijk maakt het productieverlies bij traditionele schermen te keren in productiewinst en de bespari

    Afgerond

  7. De energiebalans in kengetallen

    Van dertien energiebesparende maatregelen is het effect op het energiegebruik, de gewasproductie en productkwaliteit en de bedrijfseconomische kosten en baten in beeld gebracht. Dit is gedaan voor neg

    Afgerond

  8. Evaluatie schermgebruik in de praktijk

    In dit onderzoek is de gebruikswijze van energieschermen onder praktijkomstandigheden geïnventariseerd en geanalyseerd. Dit is gedaan bij komkommer, paprika, tomaat, freesia en ficus.Op basis van deze

    Afgerond