Snijbloemen telen bij hoge RV met behoud van kwaliteit

Beschrijving

Het volgen van een strategie volgens HNT wordt vaak geassocieerd met vochtig telen. Van snijbloemen is bekend dat in de winter door langdurige belichting, gecombineerd met een constant hoge RV de houdbaarheid onder de maat kan zijn. In opdracht van Kas als Energiebron wordt een inventarisatie gemaakt van literatuur over het onderwerp snijbloemen telen bij hoge RV met behoud van kwaliteit.

Resultaten

Het is al langer duidelijk dat huidmondjes door continue belichting in de winter en een teelt bij een constante hoge RV hun werking kunnen verliezen. De huidmondjes blijven dan altijd open staan. Zonder een regelmatige sluitingsprikkel wordt het hormoon abamactine (ABA) niet meer aangemaakt en ABA speelt een belangrijke rol bij het openen en sluiten van de huidmondjes. Zonder ABA blijven de huidmondjes in de naoogst open staan en drogen de bloemen te snel uit.

Allereerst blijkt de relatie met HNT minder sterk dan gedacht. Immers, het vochtiger telen volgens HNT gaat vooral op voor perioden met veel instraling zoals in de zomer. Dan zijn er meestal geen problemen met de houdbaarheid. De verschillen in de winter qua vochtigheid tussen de standaard teeltwijzen en HNT zijn niet zo groot.

Het belangrijkste aanknopingspunt om de houdbaarheid in de winterperiode te verbeteren is het hanteren van een donkerperiode. Dat gaat echter al snel ten koste van productie en is daarom niet favoriet in de praktijk. Aanvulling hierop of alternatieven om de aanmaak van ABA en daarmee de werking van de huidmondjes op orde te houden zijn een tijdelijke verlaging van de VPD of RV of het introduceren van tijdelijk extra luchtbeweging. Mogelijk kunnen de introductie van groen licht (bijvoorbeeld van LED lampen) of het beperken van uitstraling door te schermen ook een positieve rol spelen, maar daar moet nog onderzoek naar worden gedaan.

Projectnummer -
Startdatum 01-07-16
Einddatum 01-10-16
Afgerond Ja
Budget €12.935
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten