Afvangst en tijdelijk opslaan van CO2 uit WKK rookgassen

Beschrijving

Doel:
Inzicht in de technische en economische prestaties van een techniek voor CO2 afvangst en tijdelijk opslag van WKK rookgassen.

Projectbeschrijving:
Voort Brielle Kwekerij / Aardwarmte Vierpolder is een pilot gestart samen met Value Maritime om CO2 vanuit een WKK af te vangen en tijdelijk op te kunnen slaan. De installatie staat inmiddels en ze zijn bezig met de aansluitingen. Dit om de CO2 uit de WKK beter te kunnen benutten omdat de draaiuren verschuiven naar uren waar de zon minder schijnt. Dit vanwege lagere elektraprijzen door meer elektra aanbod van zon-PV en dit is net wanneer de CO2 het hardst nodig is. Voort Brielle Kwekerij / Aardwarmte Vierpolder wil graag beter beeld over de technische en economische haalbaarheid. Dit project moet daar een beeld bij geven door twee werkpakketten van TNO en WUR Glastuinbouw.

  • WUR Glastuinbouw zal de kwaliteit van de CO2 onderzoeken door in 4 kleine containers  (0,42 m3) tomaten zaailingen te kweken. 2 containers dienen als referentie en in 2 containers wordt de CO2 uit de pilot gedoseerd tot 800 ppm.
  • TNO zal data verzamelen van belangrijke processen van de pilot en dit analyseren om een beeld te krijgen van de efficiëntie van het systeem voor toepassing in de glastuinbouw.
  • Voort Brielle Kwekerij / Aardwarmte Vierpolder zal een grove economische analyse van het systeem. Dit gezamenlijk moet een goed beeld geven van de technische en economische haalbaarheid van dit systeem om CO2 uit de WKK rookgassen af te vangen en tijdelijk op te slaan.

Resultaten

Value Carbon heeft inzicht gekregen in de werkelijk te bereiken (proces)technische werking om toekomstige installatie optimaal te kunnen ontwerpen. Er is detailinzicht verkregen in de (proces)technische werking zoals het maximale afvangpercentage van CO2 t.o.v. de uitlaatgassen, opslag in amines, de specifieke warmte behoefte e.d., en deze zijn in lijn met de in uitgangspunten.

De kwaliteit van de CO2 voldoet aan de gestelde eisen. Er wordt in het eerste en tweede kwartaal van 2025 een test uitgevoerd bij de WUR in Bleiswijk.

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de kostprijs per ton CO2, aangezien deze sterk afhangt van de hoeveelheid CO2 die per jaar afgevangen wordt en de afschrijvingsperiode van het systeem. Een algemene conclusie is wel dat voor tuinen met een oppervlak van 10 Ha of groter, het Catch & Release systeem naar verwachting aanzienlijk goedkoper zal zijn dan het gebruik van vloeibare CO2. En dit met meer autonomiteit voor de tuinder.

De levensduur van de amines is op basis van de gebruikte verhouding redelijk in te schatten. De onderhoudskosten zijn op basis van de huidige gegevens nog niet geheel bekend. Hiervoor moet het systeem langer draaien.

Een van de belangrijkste uitdagingen is hoe de benodigde warmte geleverd zal worden. De testopstelling heeft gebruik gemaakt van de beschikbare netaansluiting. Echter, bij een grotere capaciteit van de splitter, zal ook meer warmte nodig zijn. Hierbij moet goed gekeken worden naar de beschikbare netaansluiting. Alternatieven zijn gebruik van een warmtepomp of gebruik van zonnepanelen. Wat de beste oplossing is, is locatie afhankelijk.  

Conclusie van The Valley
De techniek die door Value Carbon is ontwikkeld, is een veelbelovende ontwikkeling in de transitie naar een fossielvrije glastuinbouw. In deze transitieperiode zullen we de nog fossiel geproduceerde CO² zoveel mogelijk efficient moeten benutten. Hiervoor is de door Value Carbon ontwikkelde techniek een heel goede optie. Wel is het de komende tijd nog nodig om een praktijktest op grotere schaal te doen om te kijken hoe het in de praktijk allemaal werkt en hoeveel we de afvang- en opslag installatie kunnen gaan gebruiken.

Projectnummer E23006
Startdatum 01-03-23
Einddatum 31-10-23
Afgerond Ja
Uitvoerder TNO en WUR Glas onder leiding van Voort Brielle Kwekerij
Document

Meer onderzoeken en projecten

The power of sunlight

Lopend

Doel Het doel van dit project is ontwikkeling van innovatieve technologieën die het zonlichtspectrum gericht veranderen en deze in kasmaterialen zoals…

Lees meer

MTO voor de glastuinbouw

Lopend

Doel Het project beoogt generieke kennis te genereren over de effecten van MTO (Middelhoge Temperatuur Opslag) op de grondwaterkwaliteit en functies…

Lees meer