Effect intensiteit assimilatiebelichting Chrysant

Beschrijving

In 2001 en 2002 zijn twee teelten met verschillende belichtingsniveau's bij chrysant uitgevoerd. Doel was na te gaan of de planttemperatuur beïnvloed werd door het lichtniveau. Als dit het geval is, kan de ruimtetemperatuur mogelijk worden verlaagd. Zo is dan enige energiebesparing mogelijk.

Resultaten

Uit de proeven met 4000 en 8000 lux bleek dat de extra lichtsom de hoofdreden is voor de extra groei die gerealiseerd wordt. Belangrijke vraag was of de lichtintensiteit de planttemperatuur beïnvloed. Dit werd in de winter wel gemeten. In de voorjaarsteelt waren de metingen onvoldoende betrouwbaar.

In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen een lange en korte belichtingsduur in de lange dag. Hierbij werd in de eerste teelt 24 of 12 uur extra licht gegeven en in de tweede proef werd 24 of 20 uur belicht. Verschillen in groei tijdens de lange dag waren er niet. Zowel de gewichtstoename als het aantal bladeren als de lengtegroei gaf geen verschil bij dezelfde lichtsom. Verschil was wel zichtbaar aan het einde van de teelten. Bij voldoende beschikbare CO2 is het raadzaam om de assimilatiebelichting maximaal in te zetten. Vanwege de extra groei en daarmee productie die gerealiseerd kan worden met 8000 lux in de winter biedt deze hoge belichtingsintensiteit in de chrysant mogelijkheden. Tegen een kostprijsverhoging van € 2 a 3 cent/tak staan voordelen van productieverhoging in de winterperiode.

Projectnummer 36219
Startdatum 01-01-02
Einddatum 31-12-02
Afgerond Ja
Budget €-
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten

Energieaspecten gewasgaas

Lopend

Doel: Het doel van dit project is meer kennis te vergaren over wat de potentiele energiebesparing is door het toepassen van gewasgaas. De kennis uit…

Lees meer